Fit Na słodko Wielkanoc

Babka z mango

Babka z mango

Jeżeli szukacie czegoś oryginalnego na świąteczny stół koniecznie upieczcie tą babkę. Babka z mango to mięciutkie, mocno wilgotne ciasto z delikatnie owocowym posmakiem oblane kwaskowym, cytrynowym lukrem. Całość tworzy wyjątkowo rześkie i odświeżające połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom bab i egzotycznych smaków.

Print

Babka z mango

Babka z mango to mięciutkie, mocno wilgotne ciasto z delikatnie owocowym posmakiem oblane cytrynowym lukrem. Całość tworzy wyjątkowo rześkie i odświeżające połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom bab.
Course Deser, FIT deser, Na słodko, Wielkanoc
Keyword babka wielkanocna, ciasto owocowe, fit ciasto, fit deser, ksylitol, lody mango, mąka orkiszowa, mango, Wielkanoc
Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes
Servings 12

Ingredients

  • Forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 1 szklanka (280 g) pulpy z mango bez cukru
  • 2 szklanki (300 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej mąki pszennej
  • 2 łyżki (40 g) mąki ziemniaczanej
  • ¾ kostki (150 g) miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • ¾ szklanki (150 g) ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)

Lukier:

  • 3 łyżki ksylitolu w pudrze
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania formy i mąka do obsypania

Instructions

  • Masło utrzeć z ksylitolem na puszystą masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, następnie pulpę z mango oraz ekstrakt z wanilii.
  • Na koniec, dodać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz opcjonalnie nasionami chia i krótko wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo, ponieważ przemieszane ciasto
  • Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
  • Piec 50-60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Ksylitol w pudrze dokładnie wymieszać ze sokiem z cytryny, tak aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. W razie potrzeby, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać więcej ksylitolu lub soku z cytryny.
  • Wystudzoną babkę wyjąć z formy i udekorować lukrem.
5/5 - (2 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version