Fit Na obiad Na słono Sałatki

Pieczone warzywa z grillowanym halloumi

Pieczone warzywa z grillowanym halloumi

Mam dla Was prostą, ale wyjątkowo smaczną inspirację na jesienny, sycący i zdrowy posiłek – aromatyczne, pieczone warzywa z grillowanym halloumi, orzechami i lekkim sosem czosnkowym. Jeśli chodzi o dobór warzyw to liczą się tylko Wasze upodobania i oczywiście kuchenne zasoby. Tak na marginesie, to świetny przepis na sprzątanie lodówki z resztek. Co więcej, sami możecie dobierać wielkość porcji. A efekt? Kocham! Pieczone warzywa z dipem jogurtowym potrafią uratować mój, nawet najgorszy, dzień! I nie przesadzę, jeśli powiem, że są moim idealnym jesienno-zimowym comfort food.

Print

Pieczone warzywa z grillowanym halloumi

Aromatyczne pieczone warzywa z grillowanym serem halloumi i jogurtowym dipem. Idealne jesienne danie, które Ci nasyci, rozgrzeje i napełni szczęściem.
Course FIT, Lunch, Na słono, Przekąski, Sałatki
Keyword brukselka, czosnek, dynia, fit lunch, grillowany ser halloumi, na zdrowie, orzechy włoskie, pieczarki, pieczone warzywa, ser halloumi, sezonowe jedzenie, sezonowe warzywa, sos jogurtowy
Prep Time 15 minutes
Cook Time 40 minutes
Grillowanie halloumi: 5 minutes
Total Time 1 hour

Ingredients

  • kilka brukselek
  • kilka pieczarek
  • ser halloumi (ok. 100 g na osobę)
  • średnia dynia hokkaido
  • kilka orzechów włoskich
  • oliwa
  • wędzona papryka, chili, ulubione zioła, sól, pieprz

Dip jogurtowy:

  • ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Instructions

  • Dynię dokładnie umyć i pokroić w na mniejsze kawałki (w razie potrzeby obrać)
  • Brukselkę dokładnie umyć, usunąć zniszczone zewnętrzne liście, osuszyć i pokroić na połówki.
  • Pieczarki obrać i pokroić na połówki.
  • Przygotowane warzywa natrzeć oliwą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz, wędzona papryka, chili, ulubione zioła) według upodobań i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pieczarki i brukselkę rozcięciem do dołu).
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30-40 minut, aż się zarumienią (w razie gdyby jakieś warzywa upiekły się wcześniej można wyciągnąć). Pod koniec pieczenia można na chwilę włączyć termoobieg, ale nie za długo, żeby warzywa nie były zbyt suche.
  • Przygotować sos: wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
  • Ser halloumi pokroić w niezbyt grube plastry (ok. 1 cm) i grillować po ok. 2-3 min. z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej lekko posmarowanej oliwą.
  • Na talerzu lub w misce ułożyć warzywa oraz ser, wycisnąć ząbki czosnku, posypać prażonymi orzechami i podawać z sosem.
4.5/5 - (2 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version