Fit Na słodko Na śniadanie

Cynamonowa granola z suszonymi jabłkami i żurawiną

Cynamonowa granola z suszonymi jabłkami i żurawiną

Cynamonowa granola z suszonymi jabłkami i żurawiną? Easy peasy. Wystarczą płatki owsiane, ulubione bakalie, dużo cynamonu, trochę miodu oraz masła orzechowego, aby stworzyć najbardziej zimową, cudownie pachnącą, super chrupiącą granolę.

Domowa, cynamonowa granola z jogurtem lub ciepłym mlekiem/napojem roślinnym to doskonały pomysł na zdrowe, odżywcze i bardzo sycące śniadanie, które pozwoli Ci z dobrą energią zacząć dzień. Natomiast podgryzana solo będzie smaczną FIT przekąską między posiłkami.

Print

Cynamonowa granola z suszonymi jabłkami i żurawiną

Chrupiąca, aromatyczna granola, czyli zdrowe płatki owsiane, mnóstwo bakalii i cynamonu w miodzie. Idealne z jogurtem naturalnym lub ciepłym mlekiem.
Course FIT, Na słodko, Śniadanie
Keyword cynamon, domowe granola, masło orzechowe, musli, orkisz, orkisz ekspandowany, orzechy laskowe, płatki owsiane, suszona żurawina, suszone jabłka, syrop miodowy
Prep Time 15 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 40 minutes

Ingredients

  • szklanki (200 g) płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka (30 g) orkiszu ekspandowanego (super pasuje tutaj orkisz w miodzie)
  • ¾ szklanki (100 g) orzechów laskowych
  • ½ szklanki (50 g) ziaren słonecznika
  • 50 g suszonych jabłek (u mnie suszone jabłka z cynamonem)
  • ½ szklanki (60 g – 70 g) suszonej żurawiny
  • 3 łyżki (80 g) miodu
  • 2 łyżki (50 g) masła orzechowego
  • ok. 2 łyżeczki cynamonu lub do smaku

Instructions

  • W misce wymieszać płatki owsiane, orzechy laskowe oraz ziarna słonecznika. 
  • W garnuszku, delikatnie podgrzewając, dokładnie wymieszać miód, masło orzechowe i cynamon.
  • Miodowo-cynamonową mieszankę dodać do muli i ponownie wymieszać, tak aby pokryła wszystkie składniki.
  • Następnie całość wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać (można docisnąć, aby się trochę składniki skleiły, wtedy będą większe kawałki granoli).
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 12 min. Po tym czasie przemieszać i piec kolejne 10-12 minut, aż granola ładnie się zarumieni i wystudzić.
  • Wystudzoną granolę, w razie potrzeby trochę pokruszyć i wymieszać z suszoną żurawiną, jabłkami i orkiszem ekspandowanym.
  • Gotowe musli przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku. Podawać z jogurtem naturalnym, kefirem lub ciepłym mlekiem.
5/5 - (2 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version