Na obiad Na słono

Ziemniaki Hasselback

Pieczone ziemniaki Hasselback

Zapraszam Was w kulinarną podróż do Szwecji, gdzie ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken po raz pierwszy podano cienko ponacinane, pieczone ziemniaki. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować te cudownie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, pieczone ziemniaki Hasselback we własnym domu. Danie, które nie tylko zachwyci Was swoim smakiem, ale również wyglądem.  

Do przygotowania ziemniaków z Hasselbacken będzie potrzebowali tylko ostrego, dosyć długiego noża oraz małej garstki ulubionych, świeżych ziół. Przy pomocy noża ziemniaki należy ponacinać na bardzo cienkie plasterki, jednocześnie nie przecinając spodu. W trakcie pieczenia nacięte plasterki rozchylają się i przypiekają na chrupiące czipsy. Natomiast świeże zioła wzbogacają je niepowtarzalnym aromatem.

Print

Ziemniaki Hasselback

Cudownie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, pieczone ziemniaki Hasselback. Danie, które nie tylko zachwyci Was swoim smakiem, ale również wyglądem.  
Course Na obiad, Na słono
Keyword czosnek, fit lunch, masło orzechowe, na obiad, oliwa, pieczone ziemniaki, rozmaryn, świeże zioła, ziemniaki, ziemniaki Hasselback
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour 20 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes

Ingredients

  • ok. 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • dobrej jakości oliwa
  • gruboziarnista sól
  • masło
  • świeży rozmaryn

Instructions

  • Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować szczotką i osuszyć. 
  • Ostrym nożem zrobić co 2-3 mm głębokie nacięcia, uważając aby nie przeciąć ziemniaka do końca.
  • Przygotowane ziemniaki poukładać nacięciami do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, naczyniu żeliwnym lub w żaroodpornym – na dno naczynia wlać łyżkę oliwy.
  • Następnie dodać główkę czosnku przeciętą na pół.
  • Ziemniaki posolić, polać lub posmarować za pomocą pędzelka oliwą i przykryć pokrywą lub folią aluminiową.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 230°C przez około 35-40 minut.
  • Po tym czasie zdjąć pokrywkę/folię aluminiową, ziemniaki posmarować delikatnie masłem, tak aby dostało się również w nacięcia, ułożyć na nich kilka gałązek rozmarynu i piec kolejne 30 minut tym razem bez przykrywania (pod koniec pieczenia na kilka minut można włączyć termoobieg). Całkowity czas pieczenia zależy głównie od wielkości ziemniaków, najlepiej sprawdzać.
  • Ziemniaki podajemy z wyciśniętymi ząbkami czosnku i ulubionymi dodatkami lub same.
5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version