Na słodko Wielkanoc

Babka pomarańczowa – ciasto ucierane

Babka pomarańczowa - ciasto ucierane

Wibrujący w powietrzu zapach pomarańczy to dla mnie znak zbliżających się Świąt. Dlatego chciałabym się z Wami podzielić przepisem na moją ulubioną babkę pomarańczową. Cudownie maślaną, pachnącą i pięknie wyglądającą na świątecznym stole. Jestem pewna, że to klasyczne, ucierane ciasto ze świeżo wyciśniętym sokiem i skórką otartą z pomarańczy skradnie Wasze serca. Do babki polecam prawdziwe masło, którego smaku nie zastąpią żadne sztuczne aromaty.

Babka pomarańczowa to kwintesencja Wielkanocy, jadnak sprawdzi się nie tylko od Święta.

Print

Babka pomarańczowa – ciasto ucierane

Cudownie maślana, pachnąca, pięknie wyglądająca babka pomarańczowa. Klasyczne ciasto ucierane ze świeżo wyciśniętym sokiem i skórką otartą z pomarańczy.
Course Deser, Na słodko, Wielkanoc
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes

Ingredients

Babka:

    składniki maja mieć temperaturę pokojową.

    • 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
    • ½ szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej
    • kostki (250 g) masła
    • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 1 nieduża pomarańcza

    Lukier:

    • ok. ½ szklanki (60 g) cukru pudru
    • 2-3 łyżki soku z pomarańczy

    Dodatkowo:

    • odrobina masła do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania

    Instructions

    • Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z całej otrzeć skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok.
    • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    • Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.
    • Do masy dodać esencję waniliową, otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i wymieszać do połączenia się składników.
    • Gotowe ciasto przełożyć do formy o średnicy 22 cm lub po równo do 3 foremek o średnicy 16 cm wysmarowanych tłuszczem i delikatnie obsypanych bułką tartą. Jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy ich smarować i obsypywać.
    • 1 dużą babkę piec 60 min., natomiast 3 małe 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    • Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy oraz dwiema łyżkami gorącej wody. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku.
    • Gotową, wystudzoną babkę/babki udekorować lukrem.
    5/5 - (2 votes)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Exit mobile version