Fit Sałatki

Sezonowa sałatka ze szparagów i truskawek

Sałatka ze szparagów i truskawek

Lekka, sezonowa sałatka ze szparagów i truskawek. Proste składniki, które idealnie do siebie pasują, skropione dobrą oliwą. Sałatkę można zrobić na szybko i zjeść jako przekąskę lub lekką kolację.

Print

Sałatka z pieczonych szparagów i truskawek

Lekka, sezonowa sałatka ze szparagów i truskawek. Proste składniki, które idealnie do siebie pasują, skropione dobrą oliwą. Sałatkę można zrobić na szybko i zjeść jako przekąskę lub lekką kolację.
Course Sałatki
Keyword fit, fit lunch, lekka kolacja, lunch box, oliwa, pieczone szparago, pistacje, sałatka, sałatka ze szparagami, ser feta, truskawki, zdrowa przekąska, zielone szparagi
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes

Ingredients

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 300 g świeżych truskawek
  • ½ szklanki obranych pistacji
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 g sera feta
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • ćwiartka cytryny

Instructions

  • Szparagi dokładnie umyć i odłamać/odciąć twarde końce. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 ℃ przez około 10-15 minut, aż delikatnie zmiękną.
  • Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki.
  • Pieczone szparagi ułożyć na talerzu, na nich truskawki, następnie pokruszyć ser feta i posypać posiekanymi, prażonymi pistacjami.
  • Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, delikatnie skropić oliwą i sokiem z cytryny.
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Exit mobile version