500gtwarogu sernikowego (u mnie najlepiej sprawdza się twaróg Piątnica)
2jajka
½szklanki (100)ksylitolu
1budyń (40 g)waniliowy bez cukru
Dodatkowo (opcjonalnie):
30-50gczekolady conajmniej 60%
1-2łyżkimleka
Instructions
Przygotować masę serową: w tym celu twaróg, ksylitol, jajka oraz budyń waniliowy umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać.
Połamaną na kawałki czekoladę wraz z masłem/olejem kokosowym, cały czas mieszając, rozpuścić w na niskiej mocy palnika i odstawić do przestudzenia.
Obrane banany zblendować z jajkami i ksylitolem na gładką masę.
Dodać rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszać.
Następnie do masy dodać kakao wymieszane z mąką orkiszową oraz sodą oczyszczoną i wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
Masę czekoladową przełożyć do formy (21 cm x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Na wierzchu punktowo nałożyć masę serową, można dodatkowo miejscami przemieszać ciasto łyżką.
Piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
W międzyczasie przygotować polewę: czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary). Jeżeli polewa wyjdzie zbyt gęsta, dodać odrobinę więcej mleka.