fbpx
Fit Na Boże Narodzenie Na słodko Wielkanoc

Sernikobrownie FIT | Czekoladowe ciasto z serem

Sernikobrownie FIT

Sernik, albo brownie? Oto jest pytanie. A może po prostu pyszne, rozpływające się w ustach połączenie mocno czekoladowego ciasta i kremowego sernika z delikatną nutą wanilii? Sernikobrownie z pewnością pogodzi miłośników obu tych ciast.

Co więcej, sernikobrownie w odchudzonej wersji zaspokoi potrzebę słodkości i nie zrujnuje naszej zdrowej diety. Jeden kawałek ciasta bez polewy to ok. 250 kcal, to zdecydowanie mniej niż w jego klasycznym odpowiedniku.

Przy okazji tego przepisu muszę wspomnieć o jakości używanego twarogu, ponieważ samej nie raz zdarzyło mi się kiepsko wybrać. U mnie najlepiej sprawdza się twaróg Piątnica i staram się go trzymać. Niestety bardzo łatwo trafić na jogurtopodobne, rzadkie masy opatrzone napisem „twaróg sernikowy”, z których nie da się upiec dobrego ciasta, mając nawet najlepszy przepis. Co ciekawe, nie wiadomo czemu, często ich ceny są wyższe niż, prawdziwego twarogu. Oczywiście zamiast kupować zmielony możecie również poświęcić trochę więcej czasu oraz energii i dla pewności sami przygotować mielony twaróg.

Dajcie znać jak Wasze ciasta i trzymajcie się ciepło!

Czekoladowe ciasto z serem

Sernikobrownie FIT

Idealne, rozpływające się w ustach połączenie mocno czekoladowego ciasta i kremowego sernika z delikatną nutą wanilii.
Czas przygotowania:20 mins
Czas pieczenia:50 mins
Czas całkowity:1 hr 10 mins
Kategoria: Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Tagi: banany, brownie, erytrytol, kakao, ksylitol, mąka orkiszowa, sernik, sernikobrownie, twaróg
Ilość porcji: 12 porcji

Składniki:

Forma o wymiarach 21 cm x 27 cm

    Warstwa brownie:

    • 2 (200 g – 210 g) dobrze dojrzałe banany
    • 1 tabliczka (100 g) czekolady conajmniej 60%
    • 2 jajka
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
    • 50 g masła lub oleju kokosowego
    • szklanki (70 g) ksylitolu
    • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

    Warstwa serowa:

    • 500 g twarogu sernikowego (u mnie najlepiej sprawdza się twaróg Piątnica)
    • 2 jajka
    • ½ szklanki (100) ksylitolu
    • 1 budyń (40 g) waniliowy bez cukru

    Dodatkowo (opcjonalnie):

    • 30-50 g czekolady conajmniej 60%
    • 1-2 łyżki mleka

    Przygotowanie:

    • Przygotować masę serową: w tym celu twaróg, ksylitol, jajka oraz budyń waniliowy umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać.
    • Połamaną na kawałki czekoladę wraz z masłem/olejem kokosowym, cały czas mieszając, rozpuścić w na niskiej mocy palnika i odstawić do przestudzenia.
    • Obrane banany zblendować z jajkami i ksylitolem na gładką masę.
    • Dodać rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszać.
    • Następnie do masy dodać kakao wymieszane z mąką orkiszową oraz sodą oczyszczoną i wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
    • Masę czekoladową przełożyć do formy (21 cm x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
    • Na wierzchu punktowo nałożyć masę serową, można dodatkowo miejscami przemieszać ciasto łyżką.
    • Piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    • W międzyczasie przygotować polewę: czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary). Jeżeli polewa wyjdzie zbyt gęsta, dodać odrobinę więcej mleka.
    • Na koniec, ciasto udekorować polewą czekoladową.

    (4) Comments

    1. madalena says:

      Ciasto wyszło pyszne, super pomysł z dodaniem bananów. Piekąc serniki zawsze używam sera z Wielunia Mój Ulubiony, produkowany jest ze śmietanki bez żadnych dodatków, zawartość tłuszczu 20%. Polecam.

      1. Cieszę się, że smakuje. O super, dziękuję, na pewno przetestuję 🙂

    2. Cudne zdjęcia – nic tylko monitor oblizywać 🙂 Na pewno skorzystam z Twojego przepisu, bo mi spokoju nie da 🙂

      1. Dziękuję za miłe słowa 🙂 Koniecznie spróbuj tego ciasta 🙂

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *