Leciutkie, chrupiące gofry owsiane FIT. Doskonałe z owocami i syropem klonowym, obłędne z masłem orzechowym i bananami. Co więcej, gofry z mąki owsianej są mega sycące i dobrze zachowują świeżość.
Prep Time10 minutesmins
Czas smażenia:20 minutesmins
Total Time30 minutesmins
Course: Deser, FIT, Na słodko, Śniadanie
Keyword: chrupiące gofry, deser, drugie śniadanie, fit deser, fit gofry, gofry owsiane, gofry z owocami, mąka owsiana, miód, mleko, słodkie śniadanie, syrop klonowy
Servings: 8gofrów
Ingredients
1szklanka (120 g)pełnoziarnistej mąki owsianej
2jajka
½szklanki (125 ml)mleka
3łyżkimiodu
3łyżkioleju
1½łyżeczkiproszku do pieczenia
Dodatkowo:
owoce, syrop klonowy, masło orzechowe itp.
Instructions
Mleko, żółtka, miód oraz olej dokładnie wymieszać (można za za pomocą rózgi kuchennej lub blendera kielichowego).
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać, ale tylko do połączenia składników. Ciasto można odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
Białka z solą ubić na sztywną pianę. Następnie do wcześniej przygotowanej masy dodać ubite białka i bardzo delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
Porcje ciasta nalewać na dobrze rozgrzane kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy, należy stosować się do instrukcji urządzenia).
Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują ciepłe, ewentualnie można studzić na kratce.