fbpx
Fit Na słodko Na śniadanie

Chrupiące gofry owsiane FIT

Chrupiące gofry owsiane

Leciutkie, chrupiące gofry owsiane FIT. Doskonałe z owocami i syropem klonowym, obłędne z masłem orzechowym i bananami. Co więcej, gofry z mąki owsianej są mega sycące i dobrze zachowują świeżość. Koniecznie sprawdźcie.

Uwaga na ksylitol!

Skoro szukacie zdrowszej wersji gofrów zapewne nie obcy Wam jest ksylitol, ale niech Was nie kusi dodawanie go do gofrów. Dlaczego? Czysty, prawdziwy ksylitol bez dodatku cukru po rozgrzaniu nie karmelizuje się i pozostaje bezbarwny. A to właśnie substancja karmelizująca taka jak miód, syrop klonowy czy właśnie cukier sprawiają, że gofry są superchrupiące.

Trzymajcie się!

Chrupiące gofry owsiane

Chrupiące gofry owsiane

Leciutkie, chrupiące gofry owsiane FIT. Doskonałe z owocami i syropem klonowym, obłędne z masłem orzechowym i bananami. Co więcej, gofry z mąki owsianej są mega sycące i dobrze zachowują świeżość.
Czas przygotowania:10 mins
Czas smażenia::20 mins
Czas całkowity:30 mins
Kategoria: Deser, FIT, Na słodko, Śniadanie
Tagi: chrupiące gofry, deser, drugie śniadanie, fit deser, fit gofry, gofry owsiane, gofry z owocami, mąka owsiana, miód, mleko, słodkie śniadanie, syrop klonowy
Ilość porcji: 8 gofrów

Składniki:

  • 1 szklanka (120 g) pełnoziarnistej mąki owsianej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki (125 ml) mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • owoce, syrop klonowy, masło orzechowe itp.

Przygotowanie:

  • Mleko, żółtka, miód oraz olej dokładnie wymieszać (można za za pomocą rózgi kuchennej lub blendera kielichowego).
  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać, ale tylko do połączenia składników. Ciasto można odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
  • Białka z solą ubić na sztywną pianę. Następnie do wcześniej przygotowanej masy dodać ubite białka i bardzo delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
  • Porcje ciasta nalewać na dobrze rozgrzane kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy, należy stosować się do instrukcji urządzenia).
  • Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują ciepłe, ewentualnie można studzić na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *