Leciutkie, chrupiące gofry owsiane FIT. Doskonałe z owocami i syropem klonowym, obłędne z masłem orzechowym i bananami. Co więcej, gofry z mąki owsianej są mega sycące i dobrze zachowują świeżość. Koniecznie sprawdźcie.
Uwaga na ksylitol!
Skoro szukacie zdrowszej wersji gofrów zapewne nie obcy Wam jest ksylitol, ale niech Was nie kusi dodawanie go do gofrów. Dlaczego? Czysty, prawdziwy ksylitol bez dodatku cukru po rozgrzaniu nie karmelizuje się i pozostaje bezbarwny. A to właśnie substancja karmelizująca taka jak miód, syrop klonowy czy właśnie cukier sprawiają, że gofry są superchrupiące.
Trzymajcie się!
Chrupiące gofry owsiane
Leciutkie, chrupiące gofry owsiane FIT. Doskonałe z owocami i syropem klonowym, obłędne z masłem orzechowym i bananami. Co więcej, gofry z mąki owsianej są mega sycące i dobrze zachowują świeżość.
Ilość porcji: 8 gofrów
Składniki:
- 1 szklanka (120 g) pełnoziarnistej mąki owsianej
- 2 jajka
- ½ szklanki (125 ml) mleka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- owoce, syrop klonowy, masło orzechowe itp.
Przygotowanie:
- Mleko, żółtka, miód oraz olej dokładnie wymieszać (można za za pomocą rózgi kuchennej lub blendera kielichowego).
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać, ale tylko do połączenia składników. Ciasto można odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
- Białka z solą ubić na sztywną pianę. Następnie do wcześniej przygotowanej masy dodać ubite białka i bardzo delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
- Porcje ciasta nalewać na dobrze rozgrzane kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy, należy stosować się do instrukcji urządzenia).
- Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują ciepłe, ewentualnie można studzić na kratce.
są pyszne !
Bardzo się cieszę, bo to nasze ulubione gofry. Dziękuję za komentarz 🙂
Gofry dobre w smaku ale wcale nie były chrupiące tylko jak flaki
Nie wiem co mogło pójść nie tak, nasze zawsze wychodzą chrupiące i co więcej dłużej pozostają chrupiące, niż te na zwykłej mące.
Pani użyła gofrownicy o niskiej mocy grzewczej, dlatego wyszły miękkie.
Niestety mimo sprawdzonej gofrownicy wyszły kapcie albo w ogóle się porozrywały. Czy mąka owsiana chlonie dużo wody? Być może te 10 minut odpoczywania ciasta jest kluczowe?
Mąka owsianka chłonie płyn bardziej niż zwykła mąka, ale jest mniej „klejąca” – nie wiem jak to lepiej ująć. Sama nie zawsze daje odpocząć ciastu, ale w tym czasie mąka ma szansę pochłonąć większą ilość płynu. Można również spróbować dodać więcej mąki, gofry będą troszkę cięższe i bardziej sycące – ja tak zaczynałam przygodę z goframi, ponieważ wtedy łatwiej się pieką. Żeby gofry się nie rozrywały, można również bardzo delikatnie posmarować gofrownicę tłuszczem. Zauważyłam także, że podczas pieczenia gofrów owsianych wydobywa się więcej pary, może trzeba im odrobinę wydłużyć czas pieczenia?
Wyszły idealnie 👌 wspaniale chrupiące. Polecam i dziękuję 👌❤️
Super, dziękuję za komentarz 🙂
Miękkie i za słodkie niestety wyszły..
Jeśli są zbyt słodkie, spokojnie można zmniejszyć ilość miodu. Niestety nie wiem dlaczego miękkie, czy studzi Pani je na kratce?
Smak pewnie zlezy od uzytego miodu i od mąki . Czy smi dokłdnie mielimy płatki czy jest kupowna.
. Niestety mnie tez wyszły flaki.
Ja używam mąki owsianej melvit.