Chrupiące gofry owsiane
Leciutkie, chrupiące gofry owsiane FIT. Doskonałe z owocami i syropem klonowym, obłędne z masłem orzechowym i bananami. Co więcej, gofry z mąki owsianej są mega sycące i dobrze zachowują świeżość.
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas smażenia:20 minuty minut
Łączny czas30 minuty minut
Rodzaj: Deser, FIT, Na słodko, Śniadanie
Słowo kluczowe: chrupiące gofry, deser, drugie śniadanie, fit deser, fit gofry, gofry owsiane, gofry z owocami, mąka owsiana, miód, mleko, słodkie śniadanie, syrop klonowy
Porcje: 8 gofrów
- 1 szklanka (120 g) pełnoziarnistej mąki owsianej
- 2 jajka
- ½ szklanki (125 ml) mleka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- owoce, syrop klonowy, masło orzechowe itp.
Mleko, żółtka, miód oraz olej dokładnie wymieszać (można za za pomocą rózgi kuchennej lub blendera kielichowego).
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać, ale tylko do połączenia składników. Ciasto można odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
Białka z solą ubić na sztywną pianę. Następnie do wcześniej przygotowanej masy dodać ubite białka i bardzo delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
Porcje ciasta nalewać na dobrze rozgrzane kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy, należy stosować się do instrukcji urządzenia).
Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują ciepłe, ewentualnie można studzić na kratce.