Go Back

Piernikowy chlebek bananowy

Mięciutki, maślany, delikatnie słodki chlebek bananowy z aromatem przypraw korzennych z czekoladą w formie choinek. Idealny do kawy, mleka lub kakao.
Prep Time20 minutes
Cook Time40 minutes
Total Time1 hour
Course: Boże Narodzenie, Deser, FIT, Na słodko
Keyword: banany, biała czekolada, Boże Narodzenie, brązowy cukier, chlebek bananowy, fit ciasto, fit deser, gorzkie kakao, proste ciasto, szybkie ciasto

Ingredients

  • Forma o średnicy 22 cm – 23 cm
  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 3 (330g - 350g po obraniu) dobrze dojrzałe banany
  • (250 g) mąki orkiszowej jasnej
  • 130 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • ½ szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli
  • 50 g ciemnej lub mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • biała czekolada do dekoracji

Instructions

  • Obrane banany zmiksować z jajkami za pomocą blendera na gładką masę.
  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodać zmiksowane banany z jajkami i wymieszać.
  • Na koniec, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczona i solą oraz posiekaną na małe kawałki czekoladę i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki/łyżki tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto nie wyrośnie ładnie).
  • Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Wystudzone ciasto kroimy na trójkąty i dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą jak na zdjęciu lub według upodobań, opcjonalnie można również wbić drewniane patyczki do lodów i stworzyć choinowe ciasto.