Piernikowy chlebek bananowy
Mięciutki, maślany, delikatnie słodki chlebek bananowy z aromatem przypraw korzennych z czekoladą w formie choinek. Idealny do kawy, mleka lub kakao.
Czas przygotowania20 minuty minut
Czas gotowania40 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę
Rodzaj: Boże Narodzenie, Deser, FIT, Na słodko
Słowo kluczowe: banany, biała czekolada, Boże Narodzenie, brązowy cukier, chlebek bananowy, fit ciasto, fit deser, gorzkie kakao, proste ciasto, szybkie ciasto
- Forma o średnicy 22 cm – 23 cm
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 3 (330g - 350g po obraniu) dobrze dojrzałe banany
- 1¾ (250 g) mąki orkiszowej jasnej
- 130 g miękkiego masła
- 3 jajka
- ½ szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
- 50 g ciemnej lub mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- biała czekolada do dekoracji
Obrane banany zmiksować z jajkami za pomocą blendera na gładką masę.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodać zmiksowane banany z jajkami i wymieszać.
Na koniec, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczona i solą oraz posiekaną na małe kawałki czekoladę i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki/łyżki tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto nie wyrośnie ładnie).
Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wystudzone ciasto kroimy na trójkąty i dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą jak na zdjęciu lub według upodobań, opcjonalnie można również wbić drewniane patyczki do lodów i stworzyć choinowe ciasto.