Piernikowy chlebek bananowy – mięciutkie, maślane, delikatnie słodkie, świąteczne ciasto z czekoladą w formie choinek. Idealny do kawy, mleka lub kakao.
Piernikowy chlebek bananowy
Mięciutki, maślany, delikatnie słodki chlebek bananowy z aromatem przypraw korzennych z czekoladą w formie choinek. Idealny do kawy, mleka lub kakao.
Składniki:
- Forma o średnicy 22 cm – 23 cm
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 3 (330g – 350g po obraniu) dobrze dojrzałe banany
- 1¾ (250 g) mąki orkiszowej jasnej
- 130 g miękkiego masła
- 3 jajka
- ½ szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
- 50 g ciemnej lub mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- biała czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
- Obrane banany zmiksować z jajkami za pomocą blendera na gładką masę.
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodać zmiksowane banany z jajkami i wymieszać.
- Na koniec, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczona i solą oraz posiekaną na małe kawałki czekoladę i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki/łyżki tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto nie wyrośnie ładnie).
- Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Wystudzone ciasto kroimy na trójkąty i dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą jak na zdjęciu lub według upodobań, opcjonalnie można również wbić drewniane patyczki do lodów i stworzyć choinowe ciasto.
Jakiś czas temu przetestowałam i pierniczek świetny. Mysle, że przepis będę wykorzystywała nie tylko w okresie swiątecznym ale również w trakcie roku. Jestem wielką fanką pierników i jem je nie tylko w zimowych miesiącach. Ale również i w trakcie roku. Podanie też oryginalne, jeszcze się z takim nie spotkałam 🙂
Jeśli szukalibyście innych oryginalnych przepisów świątecznych polecam stronę:
https://www.ugotowanepozamiatane.pl/nowe-przepisy-swiateczne/
Jest tutaj wiele prostych propozycji.
Świetny pomysł z tym patyczkiem i dekoracją na choinkę. Już się nie mogę doczekać grudnia aby przetestować 😀 Wiem, że można szybciej, jednak taki klimat jest tylko w okolicy świąt.
Wygląda fajnie. Kiedyś jadłam taki niepiernikowy chlebek i średnio mi pasował, ale może warto spróbować zrobić coś innego 🙂