Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry.
Pomidory również przekroić na pół i ułożyć na blaszce rozcięciem do góry.
Dodać ząbki czosnku w łupinach.
Całość polać szczodrze oliwą i piec przez 30–40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Po tym czasie warzywa wyjąć z piekarnika, gorącą paprykę przełożyć do szczelnie zamykanego, plastikowego pojemnika i odstawić na ok. 15 minut.
Następnie pomidory i paprykę obrać ze skórki i przełożyć do garnka wraz z sokiem który jest na blaszce, wycisnąć ząbki czosnku, zalać bulionem i gotować 15-20 minut.
Doprawić solą oraz pieprzem i zmiksować, opcjonalnie z 2-3 łyżkami śmietany (zamiast miksować ze śmietaną można podawać porcję z łyżką śmietany), na gładki krem.
Krem podawać z grzankami, ptysiowym groszkiem (u mnie orkiszowy) lub innymi ulubionymi dodatkami.