fbpx
Na obiad Zupy

Krem z pieczonych pomidorów i czerwonej papryki

Krem z pieczonych pomidorów i czerwonej papryki

Chciałabym się z Wami podzielić moim ulubionym przepisem na aromatyczny, pyszny krem z pieczonych pomidorów i czerwonej papryki. Dzięki temu, że składniki pieczemy, przygotowanie zupy nie jest przesadnie angażujące. Dodatkowo, pieczone warzywa mają niepowtarzalny, głęboki smak, zupełnie inny, niż gotowane, czy smażone. Proces pieczenia wydobywa z nich wyjątkowy aromat oraz naturalną słodycz i przenosi na wyższy poziom smaku.

Krem z pieczonych pomidorów i czerwonej papryki doskonale sprawdzi się jako lekka przystawka przed głównym posiłkiem, ale może również stanowić samodzielny lunch lub kolację w połączeniu z ptysiowym groszkiem lub chrupiącymi grzankami. Co więcej sprawdzi się zarówno w cieplejsze dni, jak i cudownie otuli i rozgrzeje w zimowe popołudnia.

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Aromatyczny, aksamitny, pyszny krem z pieczonych pomidorów i czerwonej papryki. Krem doskonale sprawdzi się jako lekka przystawka przed głównym posiłkiem, ale może również stanowić samodzielny lunch lub kolację w połączeniu z ptysiowym groszkiem lub chrupiącymi grzankami.
Ilość porcji: 3

Składniki:

  • 1 kg słodkich, dojrzałych pomidorów
  • 1/2 kg mięsistej, czerwonej papryki
  • ok. 300-500 ml bulionu
  • 4-5 ząbków czosnku
  • oliwa
  • sólo i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki śmietany (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. 
  • Pomidory również przekroić na pół i ułożyć na blaszce rozcięciem do góry.
  • Dodać ząbki czosnku w łupinach.
  • Całość polać szczodrze oliwą i piec przez 30–40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
  • Po tym czasie warzywa wyjąć z piekarnika, gorącą paprykę przełożyć do szczelnie zamykanego, plastikowego pojemnika i odstawić na ok. 15 minut.
  • Następnie pomidory i paprykę obrać ze skórki i przełożyć do garnka wraz z sokiem który jest na blaszce, wycisnąć ząbki czosnku, zalać bulionem i gotować 15-20 minut.
  • Doprawić solą oraz pieprzem i zmiksować, opcjonalnie z 2-3 łyżkami śmietany (zamiast miksować ze śmietaną można podawać porcję z łyżką śmietany), na gładki krem.
  • Krem podawać z grzankami, ptysiowym groszkiem (u mnie orkiszowy) lub innymi ulubionymi dodatkami.
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *