Go Back

Tost z wędzonym łososiem i jajkiem w koszulce

Niebanalne, chrupiące tosty z wędzonym łososiem, kremowym awokado i jajkiem w koszulce - eksplozja smaków i różnorodnych tekstur.
Prep Time15 minutes
Total Time15 minutes
Course: Śniadanie
Keyword: awokado, chleb na zakwasie, drugie śniadanie, fit lunch, jajko w koszulce, tosty
Servings: 1 tost

Ingredients

  • 1 kromka ulubionego pieczywa najlepiej na zakwasie
  • ½ dobrze dojrzałego awokado
  • 1 plaster wędzonego łososia
  • sałata
  • 1 jajko + 1 łyżeczka octu
  • szczypiorek
  • sok z limonki
  • sól i świeżo mielony pieprz

Instructions

  • Przygotować jajko w koszulce: w tym celu jajko w temperaturze pokojowej wbić do małej miseczki. Do niedużego garnka wlać wodę na wysokość ok. 6 cm i zagotować. Zmniejszyć moc palnika, dodać ocet i za pomocą łyżki, mieszając zrobić wir, delikatnie przelać jajko, gotować ok. 2 i 1/2 – 3 minuty, a następnie wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręczniku papierowym
  • Kromkę chleba opiec w tosterze lub na patelni.
  • Na kromce ułożyć sałatę oraz pokrojone w plasterki awokado i skropić je sokiem z cytryny.
  • Następnie na plastrach awokado ułożyć wędzonego łososia oraz jajko w koszulce.
  • Na koniec, całość doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekanym szczypiorkiem.