Babka z mango
Babka z mango to mięciutkie, mocno wilgotne ciasto z delikatnie owocowym posmakiem oblane cytrynowym lukrem. Całość tworzy wyjątkowo rześkie i odświeżające połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom bab.
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania1 godzina godzinę
Łączny czas1 godzina godzinę 10 minuty minut
Rodzaj: Deser, FIT deser, Na słodko, Wielkanoc
Słowo kluczowe: babka wielkanocna, ciasto owocowe, fit ciasto, fit deser, ksylitol, lody mango, mąka orkiszowa, mango, Wielkanoc
Porcje: 12
- Forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 1 szklanka (280 g) pulpy z mango bez cukru
- 2 szklanki (300 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej mąki pszennej
- 2 łyżki (40 g) mąki ziemniaczanej
- ¾ kostki (150 g) miękkiego masła
- 3 duże jajka
- ¾ szklanki (150 g) ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
Lukier:
- 3 łyżki ksylitolu w pudrze
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- tłuszcz do wysmarowania formy i mąka do obsypania
Masło utrzeć z ksylitolem na puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, następnie pulpę z mango oraz ekstrakt z wanilii.
Na koniec, dodać przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz opcjonalnie nasionami chia i krótko wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo, ponieważ przemieszane ciasto
Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Piec 50-60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Ksylitol w pudrze dokładnie wymieszać ze sokiem z cytryny, tak aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. W razie potrzeby, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać więcej ksylitolu lub soku z cytryny.
Wystudzoną babkę wyjąć z formy i udekorować lukrem.