Bułki orkiszowe
Prosty przepis na pyszne, mięciutkie domowe bułki orkiszowe z chrupiącą skórką oraz ziarenkami sezamu. Idealne na śniadanie i nie tylko.
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania15 minuty minut
Łączny czas2 godziny godzin 40 minuty minut
Rodzaj: FIT, Na słono, Śniadanie
Słowo kluczowe: bułki, drożdże, drugie śniadanie, mąka orkiszowa, mąka pełnoziarnista, pieczywo
Porcje: 8 bułek
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej mąki pszennej jasnej)
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zwykłej mąki pszennej pełnoziarnistej)
- 1 jajko
- ¾ - 1 szklanki (180 ml - 250 ml) ciepłej wody
- 2-3 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki (7 g) suchych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania bułek
- sezam do posypania bułek
Mąkę orkiszowa jasną i ciemną, suche drożdże oraz sól dokładnie wymieszać.
Dodać miód, jajko, wodę oraz masło i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zajmuje to kilka minut (można użyć miksera z odpowiednią końcówką).RADA: wodę najlepiej dodawać stopniowo, obserwując ile przyjmie mąka. Lepiej dodać odrobinę za dużo wody i później dodać trochę mąki, niż za mało, ponieważ ciasto będzie zbyt twarde i ciężko już dodać więcej wody. Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1½ godziny, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ponownie chwilkę wyrobić, podzielić na 8 równych części, formować bułeczki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (bułeczki można naciąć od góry ostrym nożem). Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na koło 40 minut.
Kiedy bułeczki wyrosną posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut, aż bułeczki się zarumienią.
Upieczone bułeczki studzić na kratce.