fbpx
Fit Na słono Na śniadanie

Domowe bułki orkiszowe

Domowe bułki orkiszowe

Dzisiaj na blogu wyjątkowo prosty przepis, który bez wychodzenia z domu zapewni Wam pachnące, świeże pieczywo z samego rana. Szczególnie w weekendy i teraz, kiedy dzieci śpią dłużej, a poranki są po prostu spokojniejsze. Dzięki niemu w kilka chwil wyczarujecie pyszne, mięciutkie domowe bułki orkiszowe z chrupiącą skórką oraz ziarenkami sezamu. Idealne na śniadanie i nie tylko.

Co więcej, domowe bułki orkiszowe przygotujecie z kilku podstawowych składników, które posiada w domu chyba każdy, niezależnie od tego czy na co dzień odżywia się zdrowo czy nie. Przepis jest bazowy i uniwersalny, można go wzbogacić garstką ulubionych ziaren, a sezam wymienić na mak, słonecznik bądź czarnuszkę. W zależności od tego, co kto lubi.

My bułki zajadamy jeszcze lekko ciepłe z odrobiną prawdziwego masła lub domowym dżemem. Ale doskonale zachowają świeżość do wieczora, jak i do następnego dnia. O ile tylko jakaś przetrwa, bo ciężko poprzestać na jednej.

Zatem szykujcie składniki, zakasajcie rękawy i do dzieła! Czekam na Wasze efekty.

Miłego dnia!

Domowe bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

Prosty przepis na pyszne, mięciutkie domowe bułki orkiszowe z chrupiącą skórką oraz ziarenkami sezamu. Idealne na śniadanie i nie tylko.
Czas przygotowania:10 minuty
Czas pieczenia:15 minuty
Czas całkowity:2 godziny 40 minuty
Kategoria: FIT, Na słono, Śniadanie
Tagi: bułki, drożdże, drugie śniadanie, mąka orkiszowa, mąka pełnoziarnista, pieczywo
Ilość porcji: 8 bułek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej mąki pszennej jasnej)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zwykłej mąki pszennej pełnoziarnistej)
  • 1 jajko
  • ¾ – 1 szklanki (180 ml – 250 ml) ciepłej wody
  • 2-3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki (7 g) suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek
  • sezam do posypania bułek

Przygotowanie:

  • Mąkę orkiszowa jasną i ciemną, suche drożdże oraz sól dokładnie wymieszać.
  • Dodać miód, jajko, wodę oraz masło i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zajmuje to kilka minut (można użyć miksera z odpowiednią końcówką).
    RADA: wodę najlepiej dodawać stopniowo, obserwując ile przyjmie mąka. Lepiej dodać odrobinę za dużo wody i później dodać trochę mąki, niż za mało, ponieważ ciasto będzie zbyt twarde i ciężko już dodać więcej wody.
  • Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1½ godziny, do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie ponownie chwilkę wyrobić, podzielić na 8 równych części, formować bułeczki i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (bułeczki można naciąć od góry ostrym nożem). Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na koło 40 minut.
  • Kiedy bułeczki wyrosną posmarować mlekiem i posypać sezamem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut, aż bułeczki się zarumienią.
  • Upieczone bułeczki studzić na kratce.
Domowe bułki orkiszowe
4.2/5 - (23 votes)

(11) Komentarzy

  1. Marta says:

    Bułeczki wyszły przepyszne.
    Dziękuję za przepis, na pewno upiekę ponownie!!!

    1. Dziękuję bardzo, cieszę się, że smakują 🙂 U nas też te bułeczki cieszę się powodzeniem.

  2. Ania says:

    Planuję zrobić z twojego przepisu 😁mam pytanie: piec w piekarniku z opcją góra-dół ?

    1. Tak, góra-dół 🙂

  3. Czy można zmieszać make pszenną z orkiszową?

      1. Mirka says:

        Ja zrobiłam orkiszowa i kukurydziana . Wyszło suuuuper

  4. Marta says:

    Czy szklanka Pani ma pojemność 250 ml?

  5. Marta says:

    Dziękuję🙂🙂
    Wczoraj wieczorem upiekłam pani bułeczki i wyszły super.
    Dzisiaj upiekę z podwójnej porcji.
    Pozdrawiam

  6. Agnieszka says:

    Witam.czy można zrobić z świeżych drożdży? Jeśli tak to ile ich dać?
    Dziekuję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *