Chrupiące batoniki musli
Chrupiące batoniki musli to pożywna mieszanka płatków owsianych, amarantusa ekspandowanego, orzechów i nasion. Całość w wygodnej formie, delikatnie słodkich batonów do zabrania ze sobą, gdzie tylko dusza zapragnie.
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania25 minuty minut
Łączny czas35 minuty minut
Rodzaj: FIT deser
Słowo kluczowe: chia, fit, masło orzechowe, migdały, miód, na zdrowie, olej kokosowy, orzechy laskowe, pistacje, płatki owsiane
Porcje: 12 porcji
- 1 szklanka (120) płatków owsianych
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/4 szklanki pistacji
- 1/4 szklanki płatków migdałów
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżka nasion chia
- 4-5 łyżek (100 g - 125 g) miodu
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 łyżka masła orzechowego 100%
- mała szczypta soli himalajskiej
Orzechy laskowe oraz pistacje delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać na mniejsze kawałki.RADA: Kiedy orzechy laskowe podprażymy na suchej patelni, warto pozbyć się cienkiej, brązowej skórki, która je pokrywa. Wystarczy w tym celu potrzeć uprażone orzechy między palcami lub w ręczniku papierowym.
W misce wymieszać suche składniki (płatki owsiane, amarantus ekspandowany, posiekane orzechy laskowe oraz pistacje, płatki migdałów, nasiona słonecznika, nasiona chia).
W rondelku na małej mocy palnika podgrzać olej kokosowy, masło orzechowe oraz miód, tylko do rozpuszczenia i połączenia składników.
Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy (20 cm x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Najwygodniej jest nakryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i formować przez papier, żeby masa nie kleiła się do rąk. RADA: Można użyć większej blaszki i nie wypełnić całej tylko uformować mniejszy prostokąt/kwadrat.
Całość piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut, do zarumienienia.
Po upieczeniu przestudzić i pokroić w paseczki (12 batonów). Kroimy dopiero jak masa zacznie dobrze zastygać, żeby batony się nie rozpadały.
Gotowe batony przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Rada: Batoniki można również pokruszyć do jogurtu jako granolę.