fbpx
Fit Na słodko Na śniadanie

Chrupiące batoniki musli

Chrupiące batoniki musli

Chrupiące batoniki musli to pożywna mieszanka płatków owsianych, amarantusa ekspandowanego, orzechów i nasion. Całość w wygodnej formie, delikatnie słodkich batonów do zabrania ze sobą, gdzie tylko dusza zapragnie. Doskonale sprawdzają się jako przekąska lub drugie śniadanie. Jeden taki batonik zawiera niecałe 180 kcal, a jest pełen wartości odżywczych, błonnika, powoli uwalnia energię, a tym samym syci na całkiem długo.

Kocham bakalie, dlatego w mojej kuchni nigdy ich nie brakuje. Ale co jakiś czas okazuje się, że niby wszystko jest, a jednocześnie nic nie ma. Czyli w jednym pojemniku została garść orzechów laskowych, w drugim kilka włoskich, jakieś migdały, resztka pistacji lub nasion słonecznika. To znak, że czas na batoniki musli.

Przepis jest prosty i szybki. Cierpliwości wymaga jedynie studzenie, ponieważ jeżeli za szybko zabierzecie się za krojenie wszystko może się rozpaść. Przyznam, że zapach pieczonego miodu i orzechów wcale tego nie ułatwia. Jednak na końcu czeka Was nagroda w postaci idealnych, niekruszących się prostokącików.

Gotowe batoniki musli najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku, żeby nie traciły swojej chrupkości. U nas w doskonałej formie wytrzymują do 5 dni, dłużej nie było mi dane testować.

A Wy lubicie takie zdrowe słodycze?

Chrupiące batoniki musli

Chrupiące batoniki musli

Chrupiące batoniki musli to pożywna mieszanka płatków owsianych, amarantusa ekspandowanego, orzechów i nasion. Całość w wygodnej formie, delikatnie słodkich batonów do zabrania ze sobą, gdzie tylko dusza zapragnie.
Czas przygotowania:10 minuty
Czas pieczenia:25 minuty
Czas całkowity:35 minuty
Kategoria: FIT deser
Tagi: chia, fit, masło orzechowe, migdały, miód, na zdrowie, olej kokosowy, orzechy laskowe, pistacje, płatki owsiane
Ilość porcji: 12 porcji

Składniki:

  • 1 szklanka (120) płatków owsianych
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki pistacji
  • 1/4 szklanki płatków migdałów
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżka nasion chia
  • 4-5 łyżek (100 g – 125 g) miodu
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła orzechowego 100%
  • mała szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:

  • Orzechy laskowe oraz pistacje delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać na mniejsze kawałki.
    RADA: Kiedy orzechy laskowe podprażymy na suchej patelni, warto pozbyć się cienkiej, brązowej skórki, która je pokrywa. Wystarczy w tym celu potrzeć uprażone orzechy między palcami lub w ręczniku papierowym.

  • W misce wymieszać suche składniki (płatki owsiane, amarantus ekspandowany, posiekane orzechy laskowe oraz pistacje, płatki migdałów, nasiona słonecznika, nasiona chia).
  • W rondelku na małej mocy palnika podgrzać olej kokosowy, masło orzechowe oraz miód, tylko do rozpuszczenia i połączenia składników.
  • Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do formy (20 cm x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Najwygodniej jest nakryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i formować przez papier, żeby masa nie kleiła się do rąk. 
    RADA: Można użyć większej blaszki i nie wypełnić całej tylko uformować mniejszy prostokąt/kwadrat.

  • Całość piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut, do zarumienienia.
  • Po upieczeniu przestudzić i pokroić w paseczki (12 batonów). Kroimy dopiero jak masa zacznie dobrze zastygać, żeby batony się nie rozpadały.

Gotowe batony przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

    Rada: Batoniki można również pokruszyć do jogurtu jako granolę.

      Chrupiące batoniki musli
      Chrupiące batoniki musli
      Chrupiące batoniki musli
      5/5 - (5 votes)

      (2) Komentarze

      1. Patrycja says:

        Czym można zastąpić olej kokosowy?

        1. Można zastąpić zwykłym masłem lub dodać więcej masła orzechowego.

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *