Ciasto ucierane ze śliwkami i cynamonem
Mięciutkie, wilgotne, obłędnie pachnące ciasto ucierane ze śliwkami i posypką z brązowego cukru i cynamonu. Idealne do kubka rozgrzewającej herbaty.
Czas przygotowania15 minuty minut
Czas gotowania45 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę
Rodzaj: Deser, Na słodko
Słowo kluczowe: ciasto ucierane, ciasto ze śliwkami, cynamon, deser, mąka orkiszowa, masło orzechowe, proste ciasto, suszone śliwki, szybkie ciasto
- Forma o średnicy 22 cm - 23 cm
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową❗️
Ciasto:
- 1½ szklanki (220 g) mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej jasnej
- ¾ kostki (150 g) miękkiego masła
- 3 jajka
- ok. ½ szklanki (100g - 120g) drobnego, brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie umyć i sparzyć)
Dodatkowo:
- ok. 300g - 400g śliwek
- 1 łyżka brązowego cukru + ½-1 łyżeczka cynamonu do posypania ciasta
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
Cukier na posypkę wymieszać z cynamonem i odstawić.
Masło utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę (zajmuje to kilka minut).
Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, sok z cytryny oraz skórkę.
Następnie dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać szpatułką/łyżką, tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, a na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry, zostawiając małe wolne przestrzenie, wtedy ciasto nie opadnie, będzie idealnie wypieczone i puszyste (nie wciskać owoców).
Na koniec, całość oprószyć brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez około około 45 minut, do „suchego patyczka”.