fbpx
Na słodko

Ciasto ucierane ze śliwkami i cynamonem

Ciasto ucierane ze śliwkami

Najlepsze na świecie, ciasto maślane ze śliwkami oraz posypką z brązowego cukru i cynamonu, która podczas pieczenia cudownie się karmelizuje tworząc pyszną, słodką skorupkę. Co więcej, ciasto można upiec prawie z każdymi innymi owocami i zawsze smakuje wybornie. Oczywiście ja stawiam na sezonowe klasyki i jesienią przygotowuję je najczęściej ze śliwkami.

Ciasto ucierane ze śliwkami i cynamonem

Mięciutkie, wilgotne, obłędnie pachnące ciasto ucierane ze śliwkami i posypką z brązowego cukru i cynamonu. Idealne do kubka rozgrzewającej herbaty.
Czas przygotowania:15 mins
Czas pieczenia:45 mins
Czas całkowity:1 hr
Kategoria: Deser, Na słodko
Tagi: ciasto ucierane, ciasto ze śliwkami, cynamon, deser, mąka orkiszowa, masło orzechowe, proste ciasto, suszone śliwki, szybkie ciasto

Składniki:

  • Forma o średnicy 22 cm – 23 cm
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową❗️

Ciasto:

  • szklanki (220 g) mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej jasnej
  • ¾ kostki (150 g) miękkiego masła
  • 3 jajka
  • ok. ½ szklanki (100g – 120g) drobnego, brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie umyć i sparzyć)

Dodatkowo:

  • ok. 300g – 400g śliwek
  • 1 łyżka brązowego cukru + ½-1 łyżeczka cynamonu do posypania ciasta

Przygotowanie:

  • Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
  • Cukier na posypkę wymieszać z cynamonem i odstawić.
  • Masło utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę (zajmuje to kilka minut).
  • Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, sok z cytryny oraz skórkę.
  • Następnie dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać szpatułką/łyżką, tylko do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, a na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry, zostawiając małe wolne przestrzenie, wtedy ciasto nie opadnie, będzie idealnie wypieczone i puszyste (nie wciskać owoców).
  • Na koniec, całość oprószyć brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez około około 45 minut, do „suchego patyczka”.
5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.