Masło rozpuść i odstawić do przestudzenia.
Do miski z przesianą mąką dodać suche drożdże i dokładnie wymieszać.
Mieszając łyżką dodać cukier, jajko, ciepłe mleko i rozpuszczone masło oraz szczyptę soli, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można również użyć do wyrabiania robot kuchenny z odpowiednią koncówką.
Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm (prostokąt 20 cm x 30 cm).
Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie nadzienie z jabłek, dosyć ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i ostrym nożem pokroić w plasterki (1 cm - 1,5 cm), które następnie ułożyć w równych, sporych odstępach, w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 – 40 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż bułeczki się zarumienią.
Gotowe drożdżówki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.