fbpx
Na słodko

Cynamonki z jabłkiem

Cynamonki z jabłkiem

Jeśli szukacie wypieku, który rozgrzeje wasze serca, dobrze trafiliście! Mam dla Was przepis na mięciutkie, cudownie pachnące, aromatyczne cynamonki z jabłkiem. Już sam proces ich przygotowywania i pieczenia wprowadza cudowny nastrój błogiego spokoju, wypełniając dom atmosferą ciepła, beztroski i harmonii. Ciepłe bułeczki to słodkie remedium na jesienne chłody i spadki nastroju. Idealne do szklanki ciepłego mleka lub rozgrzewającej herbaty.

Bo czy może być coś lepszego niż zapach świeżych, maślanych bułeczek? Częstujcie się przepisem na cynamonki z jabłkiem i niech się Wam dobrze piecze!

Na blogu znajdziecie również przepis na klasyczne cynamonki.

Cynamonki z jabłkiem

Puszyste, cudownie pachnące i aromatyczne cynamonki z jabłkiem. Słodkie remedium na jesienne chłody i spadki nastroju.
Czas przygotowania:30 minuty
Czas pieczenia:20 minuty
Czas wyrastania::1 godzina 40 minuty
Kategoria: Deser, Na słodko
Tagi: cynamon, cynamonki, cynamonki z jablkiem, deser, drożdżówki z jabłkiem, na słodko

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki (280 g) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • szklanki (80-100 ml) ciepłego mleka
  • ¼ kostki (50 g) masła
  • ¼ szklanki (50 g) drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie (7-8 g) suchych drożdży
  • mała szczypta soli

Nadzienie:

  • 1/2 kg jabłek do pieczenia
  • 1 łyżka (20 g) masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki miodu

Lukier(opcjonalnie):

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

Nadzienie:

  • Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.  
  • Przygotowane jabłka smażyć na patelni z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem, aż zmiękną i rozpadną się.

Ciasto:

  • Masło rozpuść i odstawić do przestudzenia.
  • Do miski z przesianą mąką dodać suche drożdże i dokładnie wymieszać.
  • Mieszając łyżką dodać cukier, jajko, ciepłe mleko i rozpuszczone masło oraz szczyptę soli, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można również użyć do wyrabiania robot kuchenny z odpowiednią koncówką.
  • Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm (prostokąt 20 cm x 30 cm).
  • Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie nadzienie z jabłek, dosyć ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i ostrym nożem pokroić w plasterki (1 cm – 1,5 cm), które następnie ułożyć w równych, sporych odstępach, w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 – 40 min. do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż bułeczki się zarumienią.
  • Gotowe drożdżówki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Lukier:

  • Cukier puder wymieszać z połową wody. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty, dodać resztę wody. Gotowe ślimaczki udekorować lukrem.
5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *