Kombucha - odświeżający, lekko musujący napój na bazie herbaty z sokiem z cytryny i świeżym imbirem. Idealny na lato i nie tylko.
Czas przygotowania30 minutyminut
Łączny czas15 dnid
Rodzaj: FIT, Napoje
Słowo kluczowe: cytryna, cytrynowo-imbirowa kombucha, czarna herbata, fit, herbata, imbir, kombucha, miód, napoje, sok z cytryny
Porcje: 2litry
Składniki
2litrymocnego naparu z czarnej herbaty (u mnie Earl Grey z 4-5 torebek)
150gcukru
SCOBY - „grzybek herbaciany”
200mlkombuchy z wcześniejszej fermentacji – starter
Dodatkowo:
1czubata łyżkapokrojonego w drobną kostkę imbiru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2łyżkipłynnego miodu
Instrukcje
Napar z herbaty umieścić w dużym szklanym naczyniu/słoju o pojemności około 3 litrów.
Dodać cukier, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego naparu dodać scoby oraz starter.
Następnie szczelnie przykryć kawałkiem gazy i obwiązać gumka recepturką. Całość odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na 7 -10 dni. W tym czasie najlepiej próbować napój i dostosować czas fermentacji do swoich preferencji. U mnie to zajmuje najczęściej 7 dni.
Kiedy uznasz, że kombucha jest gotowa, pokrojony imbir nałożyć po równo do dwóch butelek (butelki powinny być szczelnie zamykane, odpowiednie do przechowywania gazowanych napojów).
Kombuchę przecedzić, dodać miód oraz sok z cytryny, dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanych butelek zostawiając około 5 cm wolnej przestrzeni od zamknięcia (około 200 ml kombuchy wraz z grzybkiem zostawić do kolejnej fermentacji).
Tak przygotowany napój w butelkach ponownie odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na kolejne 3-5 dni. Po tym czasie gotową kombuchę przechowywać w lodówce.