Odświeżająca, lekko musująca, domowa kombucha cytrynowo-imbirowa. Tej ze zdjęć już nie ma, ale kolejna nastawiona, kilka dni i będzie rozpusta. Uwielbiam!
Jak już wspomniałam, przygotowanie kombuchy trwa klika dobrych dni, niemniej jednak nie jest to zajęcie przesadnie angażujące, większość czasu to po prostu czekanie. Zapewniam jednak, że warto wykazać się odrobiną cierpliwości, ponieważ kombucha, szczególnia cytrynowo-imbirowa to prawdziwy letni HIT.
Co więcej, taka herbata poddana fermentacji posiada szereg właściwości prozdrowotnych, m.in.:
- oczyszcza organizm z toksyn
- działa przeciwstarzeniowo
- wspomaga układ odpornościowy i pomaga odbudować florę bakteryjną jelit
- reguluje pracę układu pokarmowego
- usprawniania pracę nerek i pęcherza moczowego
- wspomaga regenerację wątroby
UWAGA! Pijąc kombuchę należy zachować umiar. Powinno się ją również wprowadzać stopniowo do menu.
Cytrynowo-imbirowa kombucha
Kombucha – odświeżający, lekko musujący napój na bazie herbaty z sokiem z cytryny i świeżym imbirem. Idealny na lato i nie tylko.
Ilość porcji: 2 litry
Składniki:
- 2 litry mocnego naparu z czarnej herbaty (u mnie Earl Grey z 4-5 torebek)
- 150 g cukru
- SCOBY – „grzybek herbaciany”
- 200 ml kombuchy z wcześniejszej fermentacji – starter
Dodatkowo:
- 1 czubata łyżka pokrojonego w drobną kostkę imbiru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
- Napar z herbaty umieścić w dużym szklanym naczyniu/słoju o pojemności około 3 litrów.
- Dodać cukier, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego naparu dodać scoby oraz starter.
- Następnie szczelnie przykryć kawałkiem gazy i obwiązać gumka recepturką. Całość odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na 7 -10 dni. W tym czasie najlepiej próbować napój i dostosować czas fermentacji do swoich preferencji. U mnie to zajmuje najczęściej 7 dni.
- Kiedy uznasz, że kombucha jest gotowa, pokrojony imbir nałożyć po równo do dwóch butelek (butelki powinny być szczelnie zamykane, odpowiednie do przechowywania gazowanych napojów).
- Kombuchę przecedzić, dodać miód oraz sok z cytryny, dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanych butelek zostawiając około 5 cm wolnej przestrzeni od zamknięcia (około 200 ml kombuchy wraz z grzybkiem zostawić do kolejnej fermentacji).
- Tak przygotowany napój w butelkach ponownie odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na kolejne 3-5 dni. Po tym czasie gotową kombuchę przechowywać w lodówce.
Kombucha jest tak dobra, że dziennie mógłbym pochłaniać kilka litrów.