Czekoladowo-daktylowe placuszki
Naturalnie słodkie, czekoladowo-daktylowe placuszki na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej oraz suszonych daktyli z dużą ilością kakao. Pyszne, proste i gotowe w kilkanaście minut.
Czas przygotowania5 minuty minut
Czas smażenia10 minuty minut
Łączny czas15 minuty minut
Rodzaj: FIT deser, Śniadanie
Słowo kluczowe: fit, mąka orkiszowa pełnoziarnista, na zdrowie, placuszki, śniadanie, suszone daktyle
Porcje: 10 placuszków
Placuszki:
- ok. 16 (80 g) suszonych daktyli bez pestek
- 3/4 szklanki (100 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej typ 1850
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka
- 1 duże jajko
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa z gorzkiej czekolady (opcjonalnie):
- 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady z wysoka zawartością kakao
- 3-4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- olej kokosowy do smażenia
Daktyle zalać ciepłą woda i odstawić na kilkanaście minut aby zmiękły.
Do kielicha blendera wrzucić odsączone daktyle, dodać jajko, kakao, zalać mlekiem i zmiksować na jednolitą masę.
Do masy daktylowej dodać make orkiszową z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Najlepiej zacząć od połowy szklanki i w razie potrzeby, jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodawać stopniowo resztę. Konsystencja ciasta ma być gęstsza niż na naleśniki.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego (najlepiej patelnię posmarować tylko olejem za pomocą ręcznika papierowego) smażyć nieduże placuszki z obu stron, aż się zarumienią.
Gotowe placuszki podawać z polewą z gorzkiej czekolady, miodem lub syropem klonowym.
Polewa z gorzkiej czekolady: gorzką czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).