Kremowy sernik na orzechowym spodzie
Delikatny, kremowy sernik z naturalnym waniliowym aromatem i orzechowym akcentem. Idealny na każdą okazję jak i bez okazji.
Czas przygotowania20 minuty minut
Czas pieczenia1 godzina godzinę 30 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę 50 minuty minut
Rodzaj: Deser
Słowo kluczowe: kajmak, ksylitol, orzeszki ziemne, sernik, twaróg
Porcje: 12 porcji
Spód:
- 150 g dobrej jakości ciasteczek pełnoziarnistych
- 1/2 szklanki (60 g) prażonych orzeszków ziemnych bez soli
- 1/4 kostki (50 g) masła
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego (u mnie najlepiej sprawdza się twaróg Piątnica)
- 1 szklanka (190g) ksylitolu
- 5 jajek
- 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki masy krówkowej
- 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych bez soli
Spód:
Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wyjmując brzegi poza obręcz, natomiast bok wysmarować odrobiną masła i wyłożyć dociętym paskiem papieru.
Ciasteczka oraz orzeszki ziemne zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku (jeżeli spód dobrze się klei można dodać mniej masła).
Przygotowaną masę ciasteczkową przełożyć do formy, równomiernie ugnieść np. grzbietem łyżki i odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową (twaróg, ksylitol, jajka, śmietankę, ziarenka wanilii) umieścić w misie miksera i wymieszać do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła.
Gotową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80-90 minut, tak aby góra sernika była wyraźnie ścięta, w razie potrzeby czas trochę wydłużyć. Na samym dole piekarnika, w momencie wkładania sernika, położyć szerokie naczynie żaroodporne z gorącą wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta.
Sernik wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Na koniec schłodzony sernik udekorować masą krówkową i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.