Cofnij

Kremowy sernik na orzechowym spodzie

Delikatny, kremowy sernik z naturalnym waniliowym aromatem i orzechowym akcentem. Idealny na każdą okazję jak i bez okazji.
Czas przygotowania20 minuty
Czas pieczenia1 godzina 30 minuty
Łączny czas1 godzina 50 minuty
Rodzaj: Deser
Słowo kluczowe: kajmak, ksylitol, orzeszki ziemne, sernik, twaróg
Porcje: 12 porcji

Składniki

Spód:

  • 150 g dobrej jakości ciasteczek pełnoziarnistych
  • 1/2 szklanki (60 g) prażonych orzeszków ziemnych bez soli
  • 1/4 kostki (50 g) masła

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

  • 1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego (u mnie najlepiej sprawdza się twaróg Piątnica)
  • 1 szklanka (190g) ksylitolu
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki masy krówkowej
  • 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych bez soli

Instrukcje

Spód:

  • Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wyjmując brzegi poza obręcz, natomiast bok wysmarować odrobiną masła i wyłożyć dociętym paskiem papieru.
  • Ciasteczka oraz orzeszki ziemne zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku (jeżeli spód dobrze się klei można dodać mniej masła).
  • Przygotowaną masę ciasteczkową przełożyć do formy, równomiernie ugnieść np. grzbietem łyżki i odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:

  • Wszystkie składniki na masę serową (twaróg, ksylitol, jajka, śmietankę, ziarenka wanilii) umieścić w misie miksera i wymieszać do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła.
  • Gotową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80-90 minut, tak aby góra sernika była wyraźnie ścięta, w razie potrzeby czas trochę wydłużyć. Na samym dole piekarnika, w momencie wkładania sernika, położyć szerokie naczynie żaroodporne z gorącą wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta. 
  • Sernik wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Na koniec schłodzony sernik udekorować masą krówkową i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.