Kremowy sernik – przepis zupełnie inny niż wszystkie opublikowane na blogu, do tej pory. Wersja prawie FIT, w której sama masa serowa ma bardzo prosty, krótki i na pewno mniej kaloryczny skład niż tradycyjny serowiec. Wszystko dzięki temu, że nie zawiera masła, mąki ani cukru. Warto również, to co zawsze powtarzam, skupić się na wyborze najlepszych produktów na jakie możemy sobie pozwolić. Od nich będzie zależał smak, konsystencja, wygląd i wartość odżywcza naszego wypieku.
Zacznę od tego, że podstawą przepisu jest prawdziwy twaróg, conajmniej dwukrotnie zmielony. Niby oczywiste, ale wbrew pozorom wybór wcale nie jest taki prosty, kiedy ze sklepowych półek kuszą, niekiedy nawet o połowę tańsze, jogurtopodobne masy opatrzone napisem „twaróg sernikowy”. Jeżeli macie z tym problem, mogę Wam podpowiedzieć, że u mnie świetnie sprawdza się twaróg w wiaderku Piątnica. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby poświęcić trochę więcej czasu oraz energii i dla pewności takowy przygotować samemu.
Istotne są również dobrej jakości jajka, a zamiast cukru sprawdzony ksylitol. Niestety jego popularność sprawiła, że producenci wręcz prześcigają w swej pomysłowości, a w sprzedaży nie brakuje wątpliwego pochodzenia wynalazków. Koniecznie zwracajcie uwagę na skład. I na koniec „kropka nad i”, czyli naturalna wanilia, która wzbogaci smak masy serowej swoim wyrazistym, ale nienachalnym aromatem.
Całość jest na pysznym fistaszkowo-ciasteczkowym dole, z którego nigdy nie rezygnuję. Zdecydowanie wolę serniki ze spodem, nawet najcieńszym, ale jednak. Natomiast masę krówkową możecie spokojnie pominąć lub zastąpić polewą z gorzkiej czekolady… co kto lubi. Zostając przy kajmaku, zwróćcie uwagę, aby nie zawierał oleju palmowego. Najlepiej zajrzyjcie na stronę CZYTAJ SKŁAD, na której rozwiejecie wątpliwości dotyczące jakości produktów. Od razu będziecie wiedzieli po co udać się do sklepu, bez tracenia poźniej czasu na czytanie etykiet.
To już chyba wszystko, znikam zaszyć się gdzieś ze swoją książką i kubkiem ulubionej herbaty. A Was zostawiam z przepisem na mój prawie FIT sernik z maleńkimi grzeszkami, ale bezwątpienia grzechu wart. Sami spróbujcie ?
Kremowy sernik na orzechowym spodzie
Składniki:
Spód:
- 150 g dobrej jakości ciasteczek pełnoziarnistych
- 1/2 szklanki (60 g) prażonych orzeszków ziemnych bez soli
- 1/4 kostki (50 g) masła
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego (u mnie najlepiej sprawdza się twaróg Piątnica)
- 1 szklanka (190g) ksylitolu
- 5 jajek
- 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki masy krówkowej
- 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych bez soli
Przygotowanie:
Spód:
- Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wyjmując brzegi poza obręcz, natomiast bok wysmarować odrobiną masła i wyłożyć dociętym paskiem papieru.
- Ciasteczka oraz orzeszki ziemne zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku (jeżeli spód dobrze się klei można dodać mniej masła).
- Przygotowaną masę ciasteczkową przełożyć do formy, równomiernie ugnieść np. grzbietem łyżki i odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
- Wszystkie składniki na masę serową (twaróg, ksylitol, jajka, śmietankę, ziarenka wanilii) umieścić w misie miksera i wymieszać do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła.
- Gotową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80-90 minut, tak aby góra sernika była wyraźnie ścięta, w razie potrzeby czas trochę wydłużyć. Na samym dole piekarnika, w momencie wkładania sernika, położyć szerokie naczynie żaroodporne z gorącą wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta.
- Sernik wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
ksylitolu nie można jeść w takich dużych ilościach. ostrzeżenie jest na każdym opakowaniu
1 porcja sernika zawiera około 15 g ksylitolu, czyli ilość zalecaną na opakowaniach.
Czy można użyć orzechów laskowych?
Tak można. Oczywiście smak orzechów będzie inny, ale ja bardzo lubię laskowe, więc myślę, że wyjdzie pysznie. Radze tylko całe orzechy podprażyć delikatnie na suchej patelni i pocierając w palcach lub w ręczniku papierowym pozbyć się cienkiej, ciemnej skórki.
Dziękuję ślicznie 🙂Uwielbiam Pani bloga i od jakiegoś czasu oglądam go całego po kilka razy dziennie 🙈Pozdrawiam 🙂
Dziękuję, jest mi bardzo miło. Takie komentarze niesamowicie mnie motywują. Pozdrawiam ciepło 🙂
Jakich wymiarów jest blacha?