Słowo kluczowe: babeczki, babka wielkanocna, cytrusy, cytryny, deser, krem cytrynowy, kruche babeczki, lemon curd, mini tartaletki
Składniki
Kruchy spód:
1szklankamąki orkiszowej jasnej (lub wymieszać 1/2 szklanki jasnej i 1/2 szklanki pełnoziarnistej)
70gzimnego masła
1żółtko
¼szklankiksylitolu w pudrze (można zmielić zwykły)
½łyżeczkiekstraktu z wanilii
1łyżkalodowatej wody (opcjonalnie)
Krem cytrynowy:
100mldobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
100 gserka mascarpone
4czubate łyżkikremu cytrynowego lemon curd (przepis na blogu)
Dodatkowo:
tłuszcz do posmarowania foremek
Instrukcje
Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, żółtko, ksylitol w pudrze oraz ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść(ciasto można wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką). Jeżeli ciasto nie chce się kleić dodać łyżkę bardzo zimnej wody. Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy 2 warstwami folii spożywczej lub delikatnie podsypując mąką na około 4 mm.Ściągnąć jedną warstwę folii, wyciąć koła i wyłożyć nimi posmarowane tłuszczem foremki (można tak jak ja użyć foremek do muffinek), delikatnie docisnąć i ponakłuwać widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez około 15 minut, uważając, aby się nie przypaliły, a następnie wystudzić.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodać serek mascarpone (serek mascarpone najlepiej przed dodaniem rozmieszać łyżką, aby ubijanie nie trwało zbyt długo, ponieważ krem może się zwarzyć).
Na koniec dodać lemon curd.
Gotowy krem wyłożyć na spód ciastek za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (można również po prostu nałożyć łyżką i wyrównać).