fbpx
Na słodko Wielkanoc

Lemon Curd | Krem cytrynowy

Lemon curd


Cytrusy mają rześki przyjemny smak, który pasuje zarówno do wytrawnych potraw jak i deserów. Dzisiaj mam dla Was przepis na słodko-kwaśny lemon curd, którego można użyć do ciasteczek, naleśników, placuszków, gofrów, tart, serników czy bezy.

Jak prawidłowo myć cytrusy?

Samo przygotowanie cytrynowego kremu lemon curd jest banalnie proste. Ale zanim się zabierzemy do łączenia składników, MUSIMY porządnie umyć cytryny, aby pozbyć się szkodliwych substancji m.in. zabezpieczających ich w transporcie przed zepsuciem. Jak to zrobić? Najpierw owoce należy dokładnie wypłukać w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego, aby pozbyć się bakterii. Następnie myjemy je w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej, dzięki temu pozbywamy się pestycydów i konserwantów. Pomyśl o tym, również wtedy kiedy chcesz wrzucić do herbaty nieobrany plasterek cytryny. Tym sposobem umyjecie nie tylko cytryny, ale wszystkie cytrusy.

cytryny

Mam nadzieję, że wpis na temat mycia nie zniechęcił Was i dalej będziecie korzystać z cytrusów. Warto! W ich skórce zawarte są niezwykle aromatyczne olejki eteryczne, które wzbogacają potrawy cytrusową nutą oraz posiadają liczne właściwości prozdrowotne. Pomagają wzmocnić odporność, wspomagają metabolizm oraz oczyszczają organizm.

Lemon curd

Lemon curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy na bazie jajek, masła i słodzika. Idealny do ciasteczek, naleśników, placuszków, gofrów, tart, serników czy bezy.
Czas przygotowania:10 mins
Czas całkowity:20 mins
Kategoria: Deser, Na słodko, Wielkanoc
Tagi: cytrusy, cytryny, deser, jajka, krem cytrynowy, krem do ciasteczek, krem do naleśników, ksylitol, lemon curd, masło orzechowe, Wielkanoc

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki (100 g) ksylitolu
  • 40 g – 50 g masła
  • 2 cytryny

Przygotowanie:

  • Cytryny dokładnie umyć, sparzyć, otrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
  • W rondelku z grubym dnem za pomocą rózgi kuchennej wymieszać jajka, żółtka i ksylitol. Mieszać, aż ksylitol się rozpuści.
  • Następnie rondelek wstawić na kuchenkę i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając, aby krem się nie przypalił.
  • Kiedy masa lekko się podgrzeje, dodać masło oraz skórkę oraz sok z cytryny i mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu (krem powinien mieć konsystencję budyniu).
  • Na koniec całość przetrzeć przez sitko, wystudzić i przełożyć do wyparzonego słoiczka. Tak przygotowany krem można przechowywać ok. 10 dni w lodówce.
  • RADA: Jeżeli boisz się, że krem się przypali możesz gotować go na parze. W tym celu wszystkie składniki umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby ogrzewało ją ciepło pary.

Komentarzy: 2

  1. Wypróbuję, ponieważ uwielbiam ten krem Curd, który kupuję w sklepie, ale wszystko własnej roboty jest zdrowsze.:) dziękuję, piękny blog

  2. Super 🙂 Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *