Pieczona cieciorka
Pieczona w przyprawach ciecierzyca to fenomenalna w swej prostocie FIT przekąska z ekstremalnie krótkim i dobrym składem. Doskonale sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik cieszących się złą sławą chipsów, krakersów czy paluszków. Ponieważ pikantne, chrupiące kuleczki są wprost stworzone do podjadania podczas domowego seansu filmowego lub rodzinnego maratonu gier planszowych.
Czas przygotowania5 minuty minut
Czas gotowania45 minuty minut
Łączny czas50 minuty minut
Rodzaj: FIT, Na słono, Przekąski
Słowo kluczowe: chrupiąca przekąska, ciecierzyca, cieciorka, fit, fit przekąska, na zdrowie, pieczona cieciorka
- 2 szklanki (ok. 300 g) ugotowanej ciecierzycy (może być również ze słoika lub z puszki)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/3 łyżeczki soli
- ½-1 łyżeczki papryki wędzonej
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
Ugotowaną ciecierzycę delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Następnie ciecierzycę dokładnie wymieszać z oliwą/olejem i przyprawami.
Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 - 45 minut, aż kuleczki wyraźnie się zarumienią i będą chrupiące (najlepiej sprawdzać co kilka minut). W trakcie pieczenia kuleczki wymieszać 2 razy.
Upieczoną ciecierzycę można podawać od razu lub wystudzoną.