Pieczona w przyprawach ciecierzyca to fenomenalna w swej prostocie FIT przekąska z ekstremalnie krótkim i dobrym składem. Doskonale sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik cieszących się złą sławą chipsów, krakersów czy paluszków. Ponieważ pikantne, chrupiące kuleczki są wprost stworzone do podjadania podczas domowego seansu filmowego lub rodzinnego maratonu gier planszowych.
Jedz na zdrowie!
Pieczona ciecierzyca w przeciwieństwie do tłustych, przepełnionych szkodliwą chemią chipsów, nie tylko nie szkodzi zdrowiu, ale dodatkowo obniża ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu. Te niepozorne kuleczki zawierają cały szereg cennych witamin i składników mineralnych, w tym także żelazo, które zapobiega anemii oraz w pełni biodostępny kwas foliowy (100 g cieciorki to 400% dziennego zapotrzebowania!), który wpływa na wzrost nowych komórek. Kwas foliowy jest szczególnie istotny dla kobiet w ciąży oraz planujących ciążę. Warto także wspomnieć, że sama cieciorka jest niskokaloryczna, a przy tym, dzięki dużej błonnika, bardzo sycąca. Ze względu na niski indeks glikemiczny wskazana dla osób mających problem z kontrolowaniem poziom cukru we krwi.
Zrób to sam
I chociaż sklepowe półki uginają się od gotowej ciecierzycy w puszce lub słoiku, warto się pofatygować i ugotować ją samemu. Pamiętając, aby ją wcześniej moczyć kilka godzin, a do gotowania dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, która ja zmiękczy. Gwarantuję, że samodzielnie przygotowana cieciorka będzie nie tylko zdrowsza, ale też smaczniejsza. Gotowe groszki spokojnie można przechowywać w lodówce przez kilka dni i dodawać do sałatek, warzywnego curry, zrobić domowy hummus czy właśnie upiec.
Udanego tygodnia!
Pieczona cieciorka
Składniki:
- 2 szklanki (ok. 300 g) ugotowanej ciecierzycy (może być również ze słoika lub z puszki)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/3 łyżeczki soli
- ½-1 łyżeczki papryki wędzonej
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
Przygotowanie:
- Ugotowaną ciecierzycę delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Następnie ciecierzycę dokładnie wymieszać z oliwą/olejem i przyprawami.
- Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 – 45 minut, aż kuleczki wyraźnie się zarumienią i będą chrupiące (najlepiej sprawdzać co kilka minut). W trakcie pieczenia kuleczki wymieszać 2 razy.
- Upieczoną ciecierzycę można podawać od razu lub wystudzoną.