Pieczone gruszki z rozmarynem
Pieczone gruszki z rozmarynem to banalny deser, ale za to jaki pyszny. Owoce są soczyste, słodkie, aromatyczne, idealne same lub jako dodatek do lodów, jogurtu, owsianki, z naleśników czy kawałka ciasta. Właściwie z czym dusza zapragnie.
Czas przygotowania5 minuty minut
Czas gotowania30 minuty minut
Łączny czas35 minuty minut
Rodzaj: Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Słowo kluczowe: cynamon, fit, fit deser, gruszki, jesienny deser, miód, orzechy, owoce, pieczone owoce, rozmaryn
- 1 dojrzała gruszka na osobę
- ½-1 łyżeczka miodu na połowę gruszki
- ulubione orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce, brazylijskie, pekan)
- cynamon do oprószenia
- 2-3 małe gałązki świeżego rozmarynu
- olej do wysmarowania formy
Gruszki umyć i przekroić wzdłuż na pół. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć gniazdo nasienne (świetnie sprawdza się łyżka do melona) i poukładać rozcięciem do góry w formie wysmarowanej olejem.
Do powstałych zagłębień nałożyć po 1 łyżeczce płynnego miodu i rozprowadzić po gruszce za pomocą pędzelka.
Całość posypać posiekanymi orzechami i oprószyć dość obficie cynamonem.
Na koniec, na owocach poukładać porwane na mniejsze kawałki gałązki rozmarynu.
Piec około 20-30 minut (czas zależy od twardości gruszek) w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Podawać na ciepło same lub z lodami waniliowymi, jogurtem, owsianką, naleśnikami, kawałkiem ciasta.