fbpx
Fit Na słodko Na śniadanie

Pieczone gruszki z rozmarynem

Pieczone gruszki z rozmarynem

Pieczone gruszki z rozmarynem to banalny, a zarazem wyjątkowo pyszny deser. Pieczone owoce z tego przepisu są soczyste, słodkie, aromatyczne, idealne same lub jako dodatek do lodów, jogurtu, owsianki, naleśników czy kawałka ciasta. Właściwie można je podać z czym dusza zapragnie.

Dlaczego Wam pokazuję coś tak prostego? Czasami po prostu fajnie zjeść owoce w trochę innej formie, a jesienią i zimą lepiej smakuje jedzenie podane na ciepło. Zresztą, niewiele potrzeba, aby przygotować ten fenomenalny deser. Wystarczą dojrzałe gruszki, odrobina miodu, ulubione orzechy, szczypta cynamonu oraz świeży rozmaryn, który wyśmienicie podkręca smak. Pieczone gruszki z rozmarynem to moje jesienne FIT comfort food, które wypełnia mnie ciepłem, błogim spokojem i podnosi na duchu w ciemne, mroźne wieczory.

Sami spróbujcie i trzymajcie się ciepło!

Pieczone gruszki z rozmarynem

Pieczone gruszki z rozmarynem

Pieczone gruszki z rozmarynem to banalny deser, ale za to jaki pyszny. Owoce są soczyste, słodkie, aromatyczne, idealne same lub jako dodatek do lodów, jogurtu, owsianki, z naleśników czy kawałka ciasta. Właściwie z czym dusza zapragnie.
Czas przygotowania:5 mins
Czas pieczenia:30 mins
Czas całkowity:35 mins
Kategoria: Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Tagi: cynamon, fit, fit deser, gruszki, jesienny deser, miód, orzechy, owoce, pieczone owoce, rozmaryn

Składniki:

  • 1 dojrzała gruszka na osobę
  • ½-1 łyżeczka miodu na połowę gruszki
  • ulubione orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce, brazylijskie, pekan)
  • cynamon do oprószenia
  • 2-3 małe gałązki świeżego rozmarynu
  • olej do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  • Gruszki umyć i przekroić wzdłuż na pół. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć gniazdo nasienne (świetnie sprawdza się łyżka do melona) i poukładać rozcięciem do góry w formie wysmarowanej olejem.
  • Do powstałych zagłębień nałożyć po 1 łyżeczce płynnego miodu i rozprowadzić po gruszce za pomocą pędzelka.
  • Całość posypać posiekanymi orzechami i oprószyć dość obficie cynamonem.
  • Na koniec, na owocach poukładać porwane na mniejsze kawałki gałązki rozmarynu.
  • Piec około 20-30 minut (czas zależy od twardości gruszek) w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  • Podawać na ciepło same lub z lodami waniliowymi, jogurtem, owsianką, naleśnikami, kawałkiem ciasta.
Pieczone gruszki z rozmarynem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *