Piernik marchewkowy dla spóźnialskich
Mięciutki, wilgotny i bardzo korzenny piernik marchewkowy, który można przygotować na ostatnią chwilę. Idealny dla spóźnialskich i gapiów, którzy nie zdążyli przygotować ciasta dojrzewającego lub po prostu, podobnie jak ja, lubiących smaczne, ale zarazem proste i szybkie rozwiązania.
Czas przygotowania10 minuty minut
Czas gotowania50 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę
Rodzaj: Boże Narodzenie, Deser, FIT deser
Słowo kluczowe: fit ciasto, fit deser, kakao, ksylitol, mąka orkiszowa, marchew, miód, piernik, piernik marchewkowy, powidła śliwkowe, Święta
Piernik (forma 12 cm x 31 cm):
- 1 szklanka (120 g - 150 g) marchewki startej na drobnych oczkach
- 1½ szklanki (200 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
- ½ szklanki (125 ml) oleju
- 3 jajka
- ½ szklanki (100 g) ksylitolu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika
- skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
- 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
Dodatkowo:
- połówki orzechów włoskich do dekoracji
W jednej misce wymieszać suche składniki na ciasto: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę korzenną.
W drugiej misce, za pomocą miksera utrzeć jajka z ksylitolem.
Do masy jajecznej dodać olej, miód, powidła śliwkowe oraz skórkę otartą z pomarańczy.
Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łopatką/szpatułką kuchenną w kilku ruchach.
Na koniec dodać starta marchewkę i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka" (najlepiej sprawdzać, aby ciasta nadmiernie nie wysuszyć).
Przygotować polewę: ciemną czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary). Jeżeli polewa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę więcej mleka.
Gotowy, wystudzony piernik udekorować polewa czekoladową i połówkami orzechów włoskich.