Pozostało już tylko kilka dni do Świąt ? Dlatego dzisiaj mam dla Was mięciutki, wilgotny i bardzo korzenny piernik z dodatkiem słodkiej marchewki. Piernik, który można przygotować na ostatnią chwilę. Idealny dla spóźnialskich, którzy nie zdążyli przygotować ciasta dojrzewającego lub tych, którzy podobnie jak ja lubią smaczne, ale zarazem proste i szybkie rozwiązania.
Piernik marchewkowy to zdecydowanie lepsza opcja, niż kupowanie gotowca w proszku. Przede wszystkim macie większa kontrolę nad tym co się w nim znajdzie. Ten jest pełen prawdziwych świątecznych smaków… naturalnego miodu, powideł śliwkowych, pomarańczowej skórki i dużej ilości świeżych przypraw korzennych. Dodatkowo, jeżeli wolicie jeszcze wilgotniejsze ciasta, możecie go przekroić i przełożyć dodatkową porcją domowych powideł śliwkowych. Jednak gwarantuję, że bez tego jest równie smaczny i odświętny.
Jak każdy dobry piernik podobnie marchewkowy wymaga wyjątkowej oprawy. Doskonale w tej roli sprawdzi się aksamitna i błyszcząca polewa z dobrej jakości, ciemnej czekolady rozpuszczonej w kapieli wodnej udekorowana połówkami orzechów włoskich.
A jak Wasze przygotowania do Świąt? Luz czy lepiej nie pytać? Tak czy inaczej, życzę Wam spokojnego weekendu!
Piernik marchewkowy dla spóźnialskich
Składniki:
Piernik (forma 12 cm x 31 cm):
- 1 szklanka (120 g – 150 g) marchewki startej na drobnych oczkach
- 1½ szklanki (200 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
- ½ szklanki (125 ml) oleju
- 3 jajka
- ½ szklanki (100 g) ksylitolu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika
- skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
- 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
Dodatkowo:
- połówki orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie:
- W jednej misce wymieszać suche składniki na ciasto: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę korzenną.
- W drugiej misce, za pomocą miksera utrzeć jajka z ksylitolem.
- Do masy jajecznej dodać olej, miód, powidła śliwkowe oraz skórkę otartą z pomarańczy.
- Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łopatką/szpatułką kuchenną w kilku ruchach.
- Na koniec dodać starta marchewkę i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka" (najlepiej sprawdzać, aby ciasta nadmiernie nie wysuszyć).
- Przygotować polewę: ciemną czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary). Jeżeli polewa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę więcej mleka.
- Gotowy, wystudzony piernik udekorować polewa czekoladową i połówkami orzechów włoskich.