Pożywna sałatka z zieloną soczewicą i selerem naciowym
Świeże, orzeźwiające, a zarazem sycące połączenie bogatej w białko soczewicy, chrupiącego selera naciowego, soczystego jabłka, ogórka, delikatnej mozzarelli oraz mięty.
Rodzaj: FIT, Lunch, Na obiad, Na słono, Sałatki
Słowo kluczowe: babeczki z jabłkami, ciasteczka z konfiturą, fit lunch, lunch, lunch box, ogórek, pieczone warzywa, sałatka, seler naciowy, zielona soczewica
Porcje: 2
Składniki
Sałatka:
¼szklanki (ok. 50 g)suchej zielonej soczewicy
2garściulubionej sałaty lub świeżego szpinaku
1jabłko
kawałekogórka
1większa łodygaselera naciowego
1kulkamozzarelli opcjonalnie
Sos:
4łyżki soku z pomarańczy
2-3łyżkioliwy lub oleju
1łyżkadrobno posiekanej mięty
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Instrukcje
Ugotować soczewicę wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić (ja soczewicę dokładnie płuczę na sicie, zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, pod koniec odrobinę solę).
Sałatę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
Dodać ugotowaną, wystudzoną soczewicę, pokrojonego w kostkę ogórka, jabłko oraz seler naciowy.
Na koniec opcjonalnie dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy, świeżą miętą, solą i świeżo mielonym pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka).