fbpx
Fit Na obiad Sałatki

Pożywna sałatka z zieloną soczewicą i selerem naciowym

Sałatka z zieloną soczewicą i selerem naciowym

Smaczna, oryginalna propozycja dla fanów sałatek i lekkiego jedzenia. Świeże, orzeźwiające, a zarazem sycące połączenie bogatej w białko zielonej soczewicy, chrupiącego selera naciowego, słodkiego, soczystego jabłka, zielonego ogórka, delikatnej mozzarelli oraz odświeżającej mięty. Zielona sałatka nie tylko świetnie smakuje, ale także dostarcza organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych: witamin, mikro oraz makroelementów. Z pewnością pomoże w dobrym zdrowiu dotrwać do wiosny. Świetnie sprawdza się jako pożywne śniadanie, lekki obiad lub zdrowy lunch box do pracy lub szkoły.

Pożywna sałatka z zieloną soczewicą i selerem naciowym

Świeże, orzeźwiające, a zarazem sycące połączenie bogatej w białko soczewicy, chrupiącego selera naciowego, soczystego jabłka, ogórka, delikatnej mozzarelli oraz mięty.
Kategoria: FIT, Lunch, Na obiad, Na słono, Sałatki
Tagi: babeczki z jabłkami, ciasteczka z konfiturą, fit lunch, lunch, lunch box, ogórek, pieczone warzywa, sałatka, seler naciowy, zielona soczewica
Ilość porcji: 2

Składniki:

Sałatka:

  • ¼ szklanki (ok. 50 g) suchej zielonej soczewicy
  • 2 garści ulubionej sałaty lub świeżego szpinaku
  • 1 jabłko
  • kawałek ogórka
  • 1 większa łodyga selera naciowego
  • 1 kulka mozzarelli opcjonalnie

Sos:

  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Ugotować soczewicę wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić (ja soczewicę dokładnie płuczę na sicie, zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, pod koniec odrobinę solę).
  • Sałatę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
  • Dodać ugotowaną, wystudzoną soczewicę, pokrojonego w kostkę ogórka, jabłko oraz seler naciowy.
  • Na koniec opcjonalnie dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę.
  • Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy, świeżą miętą, solą i świeżo mielonym pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka).
  • Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.
5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *