Smaczna, oryginalna propozycja dla fanów sałatek i lekkiego jedzenia. Świeże, orzeźwiające, a zarazem sycące połączenie bogatej w białko zielonej soczewicy, chrupiącego selera naciowego, słodkiego, soczystego jabłka, zielonego ogórka, delikatnej mozzarelli oraz odświeżającej mięty. Zielona sałatka nie tylko świetnie smakuje, ale także dostarcza organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych: witamin, mikro oraz makroelementów. Z pewnością pomoże w dobrym zdrowiu dotrwać do wiosny. Świetnie sprawdza się jako pożywne śniadanie, lekki obiad lub zdrowy lunch box do pracy lub szkoły.
Pożywna sałatka z zieloną soczewicą i selerem naciowym
Świeże, orzeźwiające, a zarazem sycące połączenie bogatej w białko soczewicy, chrupiącego selera naciowego, soczystego jabłka, ogórka, delikatnej mozzarelli oraz mięty.
Ilość porcji: 2
Składniki:
Sałatka:
- ¼ szklanki (ok. 50 g) suchej zielonej soczewicy
- 2 garści ulubionej sałaty lub świeżego szpinaku
- 1 jabłko
- kawałek ogórka
- 1 większa łodyga selera naciowego
- 1 kulka mozzarelli opcjonalnie
Sos:
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotować soczewicę wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić (ja soczewicę dokładnie płuczę na sicie, zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, pod koniec odrobinę solę).
- Sałatę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
- Dodać ugotowaną, wystudzoną soczewicę, pokrojonego w kostkę ogórka, jabłko oraz seler naciowy.
- Na koniec opcjonalnie dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę.
- Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy, świeżą miętą, solą i świeżo mielonym pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka).
- Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.