Prosta szarlotka z kruszonką
Przepis na prostą, super pyszną, super kruchą szarlotkę z mnóstwem soczystych, aromatycznych jabłek. Rozpływającą się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii otuloną słodką kruszonką.
Czas pieczenia45 minuty minut
Rodzaj: Deser, Na słodko
Słowo kluczowe: ciasto na ciepło, ciasto z jabłkami, ciasto z kruszonką, cynamon, kruche z jabłkami, kruszonka, szarlotka, szarlotka z lodami, tarta z jabłkami
Kruchy spód:
- 1½ szklanki (240 g) mąki orkiszowej jasnej (super smakuje również pół na pół jasna i pełnoziarnista typ 1850)
- ¾ kostki (150 g) zimnego masła + odrobina do wysmarowania formy
- 1 jajko
- ½ szklanki (60 g) cukru pudru
- ½-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- mała szczypta soli
Kruszonka:
- 1 szklanka (150 g) mąki orkiszowej jasnej (super smakuje również pół na pół jasna i pełnoziarnista typ 1850)
- ½ kostki (100 g) zimnego masła
- ½ szklanki (60 g) cukru pudru
Nadzienie:
- 6-7 średnich jabłek przeznaczonych do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼-⅓ łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)
- Dodatkowo odrobina bułki tartej
Kruchy spód:
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, wanilię oraz sól. Składniki posiekać nożem i szybko wyrobić (można użyć miksera z odpowiednią końcówką).
Następnie wykleić ciastem lekko natłuszczoną formę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i całość odstawić na co najmniej 30 - 40 min. do lodówki.
Schłodzony spód wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Nadzienie:
W czasie chłodzenia ciasta obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Przygotowane jabłka lekko podsmażyć na patelni z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami, tak aby zmiękły, ale nie rozpadły się.
Całość:
Zdjąć obciążenie, spód równomiernie posypać łyżką bułki tartej i wyłożyć podsmażone jabłka. Całość posypać schłodzoną kruszonką i piec kolejne 30 min, do czasu, aż kruszonka się zarumieni.
Szarlotkę można podawać na ciepło z gałką waniliowych lodów.