
Przepis na prostą, super pyszną, super kruchą szarlotkę z mnóstwem soczystych, aromatycznych jabłek. Rozpływającą się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii otuloną słodką kruszonką. Doskonale smakuje na ciepło podana z gałką waniliowych lodów. Łapcie przepis i trzymajcie się.
Filmik z przygotowaniem znajdziecie TUTAJ.
Prosta szarlotka z kruszonką
Przepis na prostą, super pyszną, super kruchą szarlotkę z mnóstwem soczystych, aromatycznych jabłek. Rozpływającą się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii otuloną słodką kruszonką.
Składniki:
- Forma o średnicy 25 cm
Kruchy spód:
- 1½ szklanki (240 g) mąki orkiszowej jasnej (super smakuje również pół na pół jasna i pełnoziarnista typ 1850)
- ¾ kostki (150 g) zimnego masła + odrobina do wysmarowania formy
- 1 jajko
- ½ szklanki (60 g) cukru pudru
- ½-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- mała szczypta soli
Kruszonka:
- 1 szklanka (150 g) mąki orkiszowej jasnej (super smakuje również pół na pół jasna i pełnoziarnista typ 1850)
- ½ kostki (100 g) zimnego masła
- ½ szklanki (60 g) cukru pudru
Nadzienie:
- 6-7 średnich jabłek przeznaczonych do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼-⅓ łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)
- Dodatkowo odrobina bułki tartej
Przygotowanie:
Kruchy spód:
- Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, wanilię oraz sól. Składniki posiekać nożem i szybko wyrobić (można użyć miksera z odpowiednią końcówką).
- Następnie wykleić ciastem lekko natłuszczoną formę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i całość odstawić na co najmniej 30 – 40 min. do lodówki.
- Schłodzony spód wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Nadzienie:
- W czasie chłodzenia ciasta obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Przygotowane jabłka lekko podsmażyć na patelni z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami, tak aby zmiękły, ale nie rozpadły się.
Kruszonka:
- Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami, aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki.
Całość:
- Zdjąć obciążenie, spód równomiernie posypać łyżką bułki tartej i wyłożyć podsmażone jabłka. Całość posypać schłodzoną kruszonką i piec kolejne 30 min, do czasu, aż kruszonka się zarumieni.
- Szarlotkę można podawać na ciepło z gałką waniliowych lodów.

Byłem naprawdę szczęśliwy, że wyszukałem to miejsce . Wielu autorom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Czuję, że powinienem wyrazić uznanie za Twoją pracę. Będę rekomendował to miejsce i często odwiedzał, aby poczytać nowe posty.