Go Back

Pieczone gruszki z rozmarynem

Pieczone gruszki z rozmarynem to banalny deser, ale za to jaki pyszny. Owoce są soczyste, słodkie, aromatyczne, idealne same lub jako dodatek do lodów, jogurtu, owsianki, z naleśników czy kawałka ciasta. Właściwie z czym dusza zapragnie.
Prep Time5 mins
Cook Time30 mins
Total Time35 mins
Course: Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Keyword: cynamon, fit, fit deser, gruszki, jesienny deser, miód, orzechy, owoce, pieczone owoce, rozmaryn

Ingredients

  • 1 dojrzała gruszka na osobę
  • ½-1 łyżeczka miodu na połowę gruszki
  • ulubione orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce, brazylijskie, pekan)
  • cynamon do oprószenia
  • 2-3 małe gałązki świeżego rozmarynu
  • olej do wysmarowania formy

Instructions

  • Gruszki umyć i przekroić wzdłuż na pół. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć gniazdo nasienne (świetnie sprawdza się łyżka do melona) i poukładać rozcięciem do góry w formie wysmarowanej olejem.
  • Do powstałych zagłębień nałożyć po 1 łyżeczce płynnego miodu i rozprowadzić po gruszce za pomocą pędzelka.
  • Całość posypać posiekanymi orzechami i oprószyć dość obficie cynamonem.
  • Na koniec, na owocach poukładać porwane na mniejsze kawałki gałązki rozmarynu.
  • Piec około 20-30 minut (czas zależy od twardości gruszek) w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  • Podawać na ciepło same lub z lodami waniliowymi, jogurtem, owsianką, naleśnikami, kawałkiem ciasta.