Go Back

Sernikobrownie FIT

Idealne, rozpływające się w ustach połączenie mocno czekoladowego ciasta i kremowego sernika z delikatną nutą wanilii.
Prep Time20 mins
Cook Time50 mins
Total Time1 hr 10 mins
Course: Deser, FIT, FIT deser, Na słodko
Keyword: banany, brownie, erytrytol, kakao, ksylitol, mąka orkiszowa, sernik, sernikobrownie, twaróg
Servings: 12 porcji

Ingredients

Forma o wymiarach 21 cm x 27 cm

    Warstwa brownie:

    • 2 (200 g - 210 g) dobrze dojrzałe banany
    • 1 tabliczka (100 g) czekolady conajmniej 60%
    • 2 jajka
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
    • 50 g masła lub oleju kokosowego
    • szklanki (70 g) ksylitolu
    • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

    Warstwa serowa:

    • 500 g twarogu sernikowego (u mnie najlepiej sprawdza się twaróg Piątnica)
    • 2 jajka
    • ½ szklanki (100) ksylitolu
    • 1 budyń (40 g) waniliowy bez cukru

    Dodatkowo (opcjonalnie):

    • 30-50 g czekolady conajmniej 60%
    • 1-2 łyżki mleka

    Instructions

    • Przygotować masę serową: w tym celu twaróg, ksylitol, jajka oraz budyń waniliowy umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać.
    • Połamaną na kawałki czekoladę wraz z masłem/olejem kokosowym, cały czas mieszając, rozpuścić w na niskiej mocy palnika i odstawić do przestudzenia.
    • Obrane banany zblendować z jajkami i ksylitolem na gładką masę.
    • Dodać rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszać.
    • Następnie do masy dodać kakao wymieszane z mąką orkiszową oraz sodą oczyszczoną i wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
    • Masę czekoladową przełożyć do formy (21 cm x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
    • Na wierzchu punktowo nałożyć masę serową, można dodatkowo miejscami przemieszać ciasto łyżką.
    • Piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    • W międzyczasie przygotować polewę: czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary). Jeżeli polewa wyjdzie zbyt gęsta, dodać odrobinę więcej mleka.
    • Na koniec, ciasto udekorować polewą czekoladową.