jajka + olej (ja zazwyczaj używam jedno jajko na dwa gofry)
awokado
sól, kolorowy pieprz
Instructions
Żółtko oddzielić od białka.
Mleko, żółtko oraz oliwę/olej dokładnie wymieszać (można w tym celu użyć miksera lub blendera). Dodać przesianą mąkę (jasną oraz pełnoziarnistą) z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać.
Na koniec, dodać starty ser i wymieszać, tylko do połączenia składników.
Białko z solą ubić na pianę.
Następnie do przygotowanej wcześniej masy dodać ubite białka i bardzo delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
Porcje ciasta nalewać na dobrze rozgrzane kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy, należy stosować się do instrukcji urządzenia).
W międzyczasie przygotować jajka sadzone. Patelnię delikatnie nagrzać. Następnie nalać i rozprowadzić odrobinę oleju, wbić jaka i smażyć na średniej mocy palnika przez około 4 minuty, aż biało się zetnie. Pod koniec można na chwilkę patelnię przykryć pokrywką. Gotowe jajko doprawić solą i kolorowym pieprzem.
Gofry podawać na ciepło z jakiem sadzonym i pokrojonym w kostkę awokado.