Go Back

Gofry serowe z jajkiem

Aromatyczne gofry serowe podane z jajkiem sadzonym i awokado. Idealne na weekendowe, leniwe śniadanie. Koniecznie spróbujcie!
Prep Time20 minutes
Cook Time20 minutes
Czas smażenia jajek5 minutes
Course: FIT, Lunch, Na słono, Śniadanie
Keyword: awokado, drugie śniadanie, gofry, gofry serowe, gofry wytrawne, jajka, lunch, mąka orkiszowa, mąka pełnoziarnista, śniadanie, wytrawne śniadanie
Servings: 7 gofrów

Ingredients

Gofry:

  • ½ szklanki (60 g) mąki orkiszowej jasnej
  • ½ szklanki (60 g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 3-4 łyżki tartego sera Grana Padano lub Parmezanu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • jajka + olej (ja zazwyczaj używam jedno jajko na dwa gofry)
  • awokado
  • sól, kolorowy pieprz

Instructions

  • Żółtko oddzielić od białka.
  • Mleko, żółtko oraz oliwę/olej dokładnie wymieszać (można w tym celu użyć miksera lub blendera). Dodać przesianą mąkę (jasną oraz pełnoziarnistą) z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać.
  • Na koniec, dodać starty ser i wymieszać, tylko do połączenia składników.
  • Białko z solą ubić na pianę.
  • Następnie do przygotowanej wcześniej masy dodać ubite białka i bardzo delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
  • Porcje ciasta nalewać na dobrze rozgrzane kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy, należy stosować się do instrukcji urządzenia).
  • W międzyczasie przygotować jajka sadzone. Patelnię delikatnie nagrzać. Następnie nalać i rozprowadzić odrobinę oleju, wbić jaka i smażyć na średniej mocy palnika przez około 4 minuty, aż biało się zetnie. Pod koniec można na chwilkę patelnię przykryć pokrywką. Gotowe jajko doprawić solą i kolorowym pieprzem.
  • Gofry podawać na ciepło z jakiem sadzonym i pokrojonym w kostkę awokado.