fbpx
Fit Na słono Na śniadanie

Gofry serowe z jajkiem

Gofry serowe z jajkiem

Kochamy gofry. Odkąd pojawiła się u nas gofrownica stały się jednym z naszych ulubionych deserów, ponieważ do tej pory były to gofry tylko na słodko. Jednak ostatnio odkryłam, że równie dobrze smakują podane w wersji słonej. Dlatego dzisiaj chciałabym Wam przekazać przepis na wyjątkowo smaczne gofry serowe, które można zaserwować z jajkiem sadzonym i awokado.

Jak wiecie, staram się, aby moje posiłki sprawiały przyjemność, ale też nie były tylko pustymi kaloriami. Dlatego szukam balansu między składnikami. Tym razem wzbogaciłam gofry odrobiną sera, który bardzo pozytywnie wpływa na ich smak i sprawia, że są cudownie aromatyczne. Kolejnym zabiegiem jest pomieszanie mąki pełnoziarnistej i jasnej. Pierwsza sprawia, że posiłek jest bardziej odżywczy, a jasna zachowuje ich puszystość. TUTAJ przeczytasz dlaczego wybieram mąkę orkiszową. Nie pomijajcie również ubijania białka. Dzięki niemu gofry są lekkie niczym chmurka i mają perfekcyjny kształt. I pamiętajcie, że nie powinno się otwierać gofrownicy w takcie pieczenia, ponieważ gofry mogą wyjść gumowate i niesmaczne.

Gofry serowe

Gofry serowe proponuję podać z jajkiem sadzonym i awokado. Ale tak naprawdę możecie je zjeść tak jak lubicie. Doskonale będą smakowały z warzywami, chudą wędliną i ziołami.

Zatem szykujcie składniki, zakasajcie rękawy i do dzieła!

Trzymajcie się ciepło!

Gofry serowe z jajkiem

Gofry serowe z jajkiem

Aromatyczne gofry serowe podane z jajkiem sadzonym i awokado. Idealne na weekendowe, leniwe śniadanie. Koniecznie spróbujcie!
Czas przygotowania:20 mins
Czas pieczenia:20 mins
Czas smażenia jajek:5 mins
Kategoria: FIT, Lunch, Na słono, Śniadanie
Tagi: awokado, drugie śniadanie, gofry, gofry serowe, gofry wytrawne, jajka, lunch, mąka orkiszowa, mąka pełnoziarnista, śniadanie, wytrawne śniadanie
Ilość porcji: 7 gofrów

Składniki:

Gofry:

  • ½ szklanki (60 g) mąki orkiszowej jasnej
  • ½ szklanki (60 g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 3-4 łyżki tartego sera Grana Padano lub Parmezanu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • jajka + olej (ja zazwyczaj używam jedno jajko na dwa gofry)
  • awokado
  • sól, kolorowy pieprz

Przygotowanie:

  • Żółtko oddzielić od białka.
  • Mleko, żółtko oraz oliwę/olej dokładnie wymieszać (można w tym celu użyć miksera lub blendera). Dodać przesianą mąkę (jasną oraz pełnoziarnistą) z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać.
  • Na koniec, dodać starty ser i wymieszać, tylko do połączenia składników.
  • Białko z solą ubić na pianę.
  • Następnie do przygotowanej wcześniej masy dodać ubite białka i bardzo delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
  • Porcje ciasta nalewać na dobrze rozgrzane kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy, należy stosować się do instrukcji urządzenia).
  • W międzyczasie przygotować jajka sadzone. Patelnię delikatnie nagrzać. Następnie nalać i rozprowadzić odrobinę oleju, wbić jaka i smażyć na średniej mocy palnika przez około 4 minuty, aż biało się zetnie. Pod koniec można na chwilkę patelnię przykryć pokrywką. Gotowe jajko doprawić solą i kolorowym pieprzem.
  • Gofry podawać na ciepło z jakiem sadzonym i pokrojonym w kostkę awokado.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *