ok. ¾szklanki (60 g - 90 g)płatków owsianych lub mąki owsianej
1dużejajko
½szklanki (125 ml)gęstego jogurtu naturalnego
½łyżeczkiproszku do pieczenia
Dodatkowo:
odrobina oleju do smażenia
ulubione owoce do podania
syrop klonowy lub miód naturalny
Instructions
Do kielicha blendera dodać jajko, obranego banana, jogurt naturalny i wymieszać.
Dodać płatki owsiane/mąkę owsianą i zmiksować na jednolita masę (kiedy dodamy płaki owsiane potrwa to dłużej). Jeżeli masa wyszła zbyt rzadka dodać resztę płatków/mąki oraz proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.RADA: Jeżeli chcesz, żeby placuszki były bardziej puszyste, na początku oddziel żółtko od białka. Samo żółtko dodaj do masy, a białko ubij na sztywną pianę i na koniec delikatnie wymieszaj z resztą składników.
Na delikatnie nagrzaną patelnię z odrobiną oleju (najlepiej patelnię posmarować tylko olejem za pomocą ręcznika papierowego) nakładać za pomocą małej łyżeczki lub najwygodniej rękawa cukierniczego małe placuszki i smażyć na małej mocy palnika z obu stron, aż się zarumienią.
Gotowe placuszki podawać z ulubionymi owocami i syropem klonowym/miodem.