fbpx
Fit Na słodko Na śniadanie

Owsiane mini pancakes

Owsiane mini pancakes

Słodkie, urocze, mini pancakes. Cudownie puchate, pożywne i smaczne. Co prawda, trochę więcej z nimi zabawy, niż z klasyczną wersją placuszków, ale efekt wart jest wysiłku.

Owsiane mini pancakes są niezaprzeczalnym dowodem na to, że śniadanie może być jednocześnie zdrowe, pyszne i efektowne, a tym samym inspirować do lepszego odżywiania. Baza z mojej ulubionej mąki owsianej sprawia, że placuszki są bardzo sycące. Jogurt naturalny dostarcza białka, a dojrzały banan odrobinę naturalnej słodyczy, którą później podkreślamy syropem klonowym lub miodem.

Jestem pewna, że tak podanym śniadaniem zaskoczycie nie jedną osobę, szczególnie dzieci. Dlatego radzę Wam od razu przygotować z podwójnej porcji. To jak, spróbujecie?

Dobrego dnia!

Owsiane mini pancakes

Owsiane mini pancakes

Słodkie, urocze, mini pancakes. Cudownie puchate, pożywne i smaczne. Idealne na leniwe weekendowe śniadanie.
Czas przygotowania:10 mins
Czas smażenia:20 mins
Czas całkowity:30 mins
Kategoria: FIT, Na słodko, Śniadanie
Tagi: banany, drugie śniadanie, fit śniadanie, jogurt naturalny, mąka owsiana, miód, pancakes, placuszki, placuszki bananowe, placuszki owsiane, słodkie śniadanie, syrop klonowy
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:

Mini placuszki:

  • 1 duży dobrze dojrzały banan
  • ok. ¾ szklanki (60 g – 90 g) płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki (125 ml) gęstego jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • odrobina oleju do smażenia
  • ulubione owoce do podania
  • syrop klonowy lub miód naturalny

Przygotowanie:

  • Do kielicha blendera dodać jajko, obranego banana, jogurt naturalny i wymieszać.
  • Dodać płatki owsiane/mąkę owsianą i zmiksować na jednolita masę (kiedy dodamy płaki owsiane potrwa to dłużej). Jeżeli masa wyszła zbyt rzadka dodać resztę płatków/mąki oraz proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.
    RADA: Jeżeli chcesz, żeby placuszki były bardziej puszyste, na początku oddziel żółtko od białka. Samo żółtko dodaj do masy, a białko ubij na sztywną pianę i na koniec delikatnie wymieszaj z resztą składników.
  • Na delikatnie nagrzaną patelnię z odrobiną oleju (najlepiej patelnię posmarować tylko olejem za pomocą ręcznika papierowego) nakładać za pomocą małej łyżeczki lub najwygodniej rękawa cukierniczego małe placuszki i smażyć na małej mocy palnika z obu stron, aż się zarumienią.
  • Gotowe placuszki podawać z ulubionymi owocami i syropem klonowym/miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *