Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
Cukier na posypkę wymieszać z cynamonem i odstawić.
Masło utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę (zajmuje to kilka minut).
Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, sok z cytryny oraz skórkę.
Następnie dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać szpatułką/łyżką, tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, a na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry, zostawiając małe wolne przestrzenie, wtedy ciasto nie opadnie, będzie idealnie wypieczone i puszyste (nie wciskać owoców).
Na koniec, całość oprószyć brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez około około 45 minut, do „suchego patyczka”.